Når er det best å trene? Morgen eller kveld?

Når er det best å trene dersom målet er maks kaloriforbruk og/eller fettforbrenning? Tidlig på dagen eller på ettermiddagen/kvelden? Først av alt skal vi se litt på om tiden på døgnet har noe å si for det totale kaloriforbruket du bruker på en treningsøkt. Deretter skal vi se om andelen fett – karbohydratforbrenning påvirkes av tidspunktet vi trener på.

Treningstid og totalt kaloriforbruk

Vi har tidligere gjennomgått ulike faktorer som bestemmer kaloriforbruket når du trener. Hvor stor del av muskelmassen din du bruker under treningen har stor betydning, også om aktiviteten er kroppsbærende og selvfølgelig intensiteten er avgjørende for det totale kaloriforbruket. En faktor som ikke har betydning er når på døgnet du trener, dersom du jogger en tur på 30 min med en hastighet på 10 km/timen bruker du akkurat like mye energi om du løper den turen på morgenen, ettermiddagen eller kvelden. Grunnen til dette er enkelt, du gjør akkurat det samme arbeidet.

Skal det være noen forskjell på fett – og karbohydratforbrenningen med samme type trening morgen eller kveld må du f.eks. Trene på tom mage om morgenen. Da vil du kunne øke fettforbrenningen og redusere bruken av karbohydratenergi.

5 grunner til å trene på morgenen

 

[dropcap2]1.[/dropcap2]Dersom du trener kondisjonstrening tidlig på morgenen før du spiser noe etter en natt søvn, er kroppens karbohydrat (glykogen) redusert og du vil da bruke mer fett enn ellers pga. mangel på karbohydrater.

 

[dropcap2]2.[/dropcap2]Dersom du spiser frokost før morgentreninga frigjøres insulin. Insulinet reduserer kroppens bruk av fett som energikilde. Derfor forbrenner du mer fett dersom du ikke spiser før du trener om morgenen.

 

[dropcap2]3.[/dropcap2]Det er mindre sukker (glukose) i blodet om morgenen når du har sovet og ikke spist noe på lenge. Med mindre sukker tilgjengelig vil kroppen velge å forbrenne mer fett for å få energi til treningen.

 

[dropcap2]4.[/dropcap2]Dersom du spiser like før treningen, må du forbrenne all den energien du akkurat spiste, før du begynner å forbrenne det lagrede fettet. Dessuten får du økt insulinnivå pga. matinntaket, noe som vil hemme fettforbrenningen.

 

[dropcap2]5.[/dropcap2]Når du trener om morgenen, vil forbrenningen fortsette å være noe høyere enn normalt utover dagen. Dersom du trener om kvelden,vil du bruke like mye energi som dersom du trener om morgenen (så lenge du gjør samme trening), men siden du skal slappe av og sove kort tid etter treningen, vil «etterforbrenningen» reduseres pga. redusert kaloriforbruk under søvn.

 

Det er svært delte meninger (også videnskapelig bevis) om disse fem punktene er reelle eller ikke. Det er ganske overbevisende bevis for at du forbrenner mer fett om morgenen på tom mage enn dersom du spiser først og trener senere på dagen, dette spesielt dersom treningen er lavintensiv.

 

Argumenter mot å trene om morgenen

[quote float=”left”]Det spiller ingen rolle om du forbrenner fett eller karbohydrater. Det viktigste er det totale kaloriforbruket.[/quote]

[quote float=”right”]Dersom du bruker mye fettenergi i treningen, vil kroppen kompensere med å bruke mer karbohydrater senere på dagen, slik at den totale forbrenningen av fett og karbohydrater vil jevnes ut i løpet av dagen.[/quote]

Med andre ord er det viktig at du trener på det tidspunktet på dagen som passer deg best. Når det gjelder energiforbruk har ikke tidspunktet for treninga så mye å si.

Mange synes det er lettere å få tid til treninga dersom de gjør det om morgenen før alle dagens gjøremål starter.