En stjerne og mye buliong

Bislett stevnet har forandret seg mye siden 1980 tallet da jeg satte mine verdensrekorder under dette stevnet. Den gang satset Bislett på lange løp både for kvinner og menn og det var inspirerende for oss å få løpe med så mye publikum på en hjemmearena. Det var ikke mange friidretts arrangører som hadde lange løp både for kvinner og menn, [quote float=”right”]Det var mange, spesielt Engelskmenn som kom til Bislett for å sette Verdensrekorder, Sebastian Coe, David Morcraft, Steve Ovett for å nevne noen[/quote] men det hadde Bislet. Dette ble en inspirasjon for meg som var en typisk langdistanse løper. Dette var i en tid da friidretten fremdeles var stor i Europa, og vi som drev med lange løp hevdet oss ute i verden. Det var mange, spesielt Engelskmenn som kom til Bislett for å sette Verdensrekorder, Sebastian Coe, David Morcraft, Steve Ovett for å nevne noen. Tribunen kokte og det var kjempestemning, men denne tiden ser ut til å være forbi. Nå er det stort sett afrikanere som dominerer de lange løpene både for kvinner og menn og det er derfor ikke så stor interesse for disse løpene lengere, dessverre. Vi trenger en nordmann i feltet som kan hevde seg, da kommer nok interessen tilbake. Se bare hvor populært det er med spyd for menn, viktig at norsk friidett greier å få frem nye utøvere i verdensklassen i noen av de mange friidrettsøvelsene vi har. Den internasjonale friidretten dyrker noen enkeltutøver mye mer i dag enn før, hvorfor ? Det har jeg ikke noe godt svar på, men slik er det jo blitt i mange idretter. Vi trenger en super stjerne for å ”gidde” å dra å se på et idretts stevne. Det er her super stjernen Bolt kommer inn i friidretten. Personlig synes jeg at Bolt gir veldig mye av seg selv både på og utenfor banen, så han gjør en kjempejobb. Men hvem ville vel ikke gjort det for en slik lønn. Skaffer en arrangør seg denne superstjernen er de garantert både publikum og masse presse dekning. Koste hva det koste vil, denne ene personen får det meste av pengene som deles ut til de gode utøverne. Jeg vet ikke om dette er den beste løsningen på litt lengere sikt. Hadde vel kanskje vært lurt og hatt mer enn en utøver som virkelig kan heve stevnet. [quote float=”left”]Den internasjonale friidretten dyrker noen enkeltutøver mye mer i dag enn før, hvorfor ?[/quote] Bolt løper tross alt ikke mer enn i overkant av 9 sekunder, så vi får ikke oppleve han i aksjon så lenge. I år er det jo moro at Endure stiller til start og skal konkurrere med Bolt, men han er vel som ”fyll”, slik jeg var på tidlig 80 tall. Håper det kan inspirere han og andre unge norske friidrettsutøvere. Hvordan står det egentlig til i norsk friidrett ? Hvor mange av våre beste utøvere får delta i dette populære stevne ? Jeg husker selv hvor stort det var å få delta på dette stevnet før jeg virkelig ble god. Det inspirerte meg til mye trening og topp satsing.

[quote float=”right”]Mange tar seg nok ikke tid til å trene så lenge før resultatene kommer[/quote] Jeg forstår at en arrangør må være litt selektiv i sitt valg av superstjerner, for de er dyre i våre dager. Men personlig tror jeg at det hadde vært enda bedre med flere enn bare en. Kanskje til og med satse på et løp lengere enn 3000 m for menn. En trenger ikke de aller beste løperne, men et jevnt bra felt, slik at det blir spennende. I dette feltet bør noen utøvere også være fra den vestlige verden (Norge) Vi som tilskuere kan ikke alltid forlange verdensrekorder. Dette blir kanskje en ”buljongøvelse”, men en jevn, spennende konkurranse kan også engasjere oss tilskuere. Slike lange løp er i dag, virker det som vi fra vesten ikke kan være med fordi afrikanerne er altfor gode. Ser en på resultatene fra 80 – tallet, er ikke de europeiske resultatene så dårlige, så kanskje det er noe med utøverne? De er kanskje ikke sultne nok, eller er blitt påvirket av samfunnet ellers – raske resultater. Mange tar seg nok ikke tid til å trene så lenge før resultatene kommer. Det er synd, jeg tror vi går glipp av mange gode unge løpere på denne måten.