Trenger vi å drikke så mye?

Daglig treffer jeg trimmere ute med vannflaska si i hånda. Har ofte lurt på hvorfor. Dette er nok helt unødvendig for de fleste, og det er ikke særlig praktisk å dra rundt på denne flaska. I vår del av verden trenger vi ikke drikke på en vanlig trening innen en times tid. Drikke gjør du før og etter aktiviteten.

[quote float=”right”]I vår del av verden trenger vi ikke drikke på en vanlig trening innen en times tid. Drikke gjør du før og etter aktiviteten.[/quote] Jeg har trent mye i mange år og har drevet med to idretter på topp-plan. Jeg drakk og spiste  bra, synes jeg selv. Men når jeg ser hva som blir fortalt om hva  man ”må” spise og drikke i dag for å lykkes som mosjonist eller toppidrettsutøver er det utrolig at jeg oppnådde de resultatene jeg gjorde. Jeg var ganske flink til å spise 4 – 6 måltider om dagen, samt at jeg drakk sånn passe, litt vann, litt sportsdrikk osv. Jeg brukte sunn fornuft og gjorde det jeg syntes passet for meg. Jeg tror det er viktig at en har et avslappet forhold til både spising og drikking, men at en er nøye med å få i seg nok av de ”riktige kaloriene”. Mennesket består av ca. 50 – 60 % vann. Å holde en jevn væskebalanse er viktig for oss alle, ikke minst for de som er idrettsutøvere. Det jeg ser når jeg er ute på mine daglige løpe -, gå – eller  sykkel  turer er at omtrent 100 % av de jeg møter på en  trimtur har med seg drikkeflaske. Jeg spør meg  hvorfor ? Er det fordi de er redd for å komme i ubalanse på væske? Eller er det fordi de er blitt fortalt at det er viktig og ha med seg drikke på alle trimturer? Min erfaring at er en blir ikke dehydrert  på en vanlig treningstur (som ikke er altfor lang) og som ikke gjøres under ekstrem varme. Dersom væskebalansen av en eller annen grunn forstyrres, påvirker det deg både fysisk og psykisk. Du orker mindre og får problemer med å konsentrere deg. Det har jeg selv erfart flere ganger i min tid som toppidrettsutøver. Da spesielt under lange konkurranser i varmt og fuktig vær. Vannet i kroppen vår har mange viktige oppgaver. Blant annet skal det løse opp og transportere næringsstoffer til musklene og andre organer. Vannet transporter også slaggprodukter ut av kroppen. Det skal til og med regulere kroppstemperaturen.  Mat kan en greie seg uten i flere uker, men  uten vann greier en seg bare noen få dager.

[quote float=”left”]Daglig treffer jeg trimmere ute med vannflaska si i hånda.[/quote]

Hvor mye – er  nok? Vi mister ca. 2- 3 liter væske pr. døgn. Noe væske mister vi ved svette, noe på toalettet og resten ved å puste. Væsketapet erstatter vi ved å  spise og drikke nok i løpet av en dag. Driver du  med fysisk aktivitet, øker væsketapet. For å avkjøle kroppen, begynner du å svette. Jo mer væske du mister, desto mer må du drikke. Mangel på væske er det som raskest svekker prestasjonen. Eksakt mål for hvor mye væske som er nødvendig , er vanskelig å gi. Det er avhengig av kroppsstørrelse og ytre omstendigheter f.eks. klima og luftfuktighet. En voksen person bør få i seg 2 – 3 liter væske fra mat og drikke pr. døgn, men trener du hardt og/eller lenge trenger du mer. En oppdager ofte for sent når en ikke har drukket nok, urinen blir mørk og sterk gul. Da er det bare å sette i gang og drikke seg opp, slik at urinfargen får normal farge igjen.

Fordelene med sportsdrikk. I de aller fleste tilfeller er vanlig vann den beste drikken. Men dersom du trener hardt og lenge, kan det være fordeler med såkalt sportsdrikk. En av fordelene med sportsdrikk er at du får i deg ekstra sukker. Siden kroppens glykogenlager er begrenset, trenger du å fylle dem etter lange anstrengelser. Selv drikker jeg ofte et glass eller to med sjokolademelk. Det gir en fin miks av karbohydrater, fett og proteiner og hjelper på en rask og effektiv restitusjon.

 

 .