Snowshoing en ny idrettsgren og fin treningsform! Prøv da vel!!

page1image9668 Trugegang er ganske nytt i Norge. Aktiviteten har lange tradisjoner i Canada og USA, men kombinasjonen av truger og staver er av nyere dato. Jeg har selv brukt trugegang som trening på vinteren som et alterntiv til skigåing og løping. Jeg har også drevet ukentlige treningsgrupper med denne treningsformen. Det er mulig at det er den norske skitradisjonen som gjør at vi henger etter med denne aktiviteten i Norge.[quote float=”right”]I år har jeg tatt et steg videre med trugene , jeg løper med de. Ja det er spesielle lette fine truger som er laget spesielt for løping.[/quote] Også holdningene blant mange nordmenn er, hvorfor gå på truger når du kan gå på ski! Men det som sikkert er at det er veldig mange nordmenn som ikke kan/liker å gå på ski (selv om vi liker å være en skinasjon), men vi som gjør det gjør det desto oftere. Det er her snowshoing kommer som et godt alternativ til uteaktivitet på vinters tid. Heldigvis begynner vi også her i landet å få øynene opp for denne nye og spennende treningsformen.  I år har jeg tatt et steg videre med trugene , jeg løper med de. Ja det er spesielle lette fine truger som er laget spesielt for løping. Til helgen 31/1 –2 /2 skal jeg sammen med 11 andre fra Norge delta i VM i trugeløping i Rattvik i Sverige. Det er som sagt en ganske ny idrettsgren, så VM i snowshoing er ikke akkurat stor. Men kanskje om noen år vil det bli en idrett på lik linje med langrenn, slalom og lignende. Ett sted må en jo begynne.[quote float=”right”]Til helgen 31/1 –2 /2 skal jeg sammen med 11 andre fra Norge delta i VM i trugeløping i Rattvik i Sverige. [/quote]

Hva er trugegang ? Du bruker truger festet til føttene med hurtiglåsende bindinger. Du kan velge om du vil bruke staver eller ha armene fri, men treningseffekten blir størst med staver. Trugegang er ikke avhengig av skispor og godt føre – alt du trenger er litt snø. Det eneste du må lære, på samme vis som i stavgang, er å bruke stavene riktig. Trugegang kan variere fra lett anstrengende til ekstremt krevende. Det er selvfølgelig terrenget som har mest å si for intensiteten, men snødybden og føret har også betydning. Dyp og løs snø er krevende, mens det er betydelig lettere å gå på hard skare. Gode treningstruger skal være mellom 21 og 25 tommer store; de største trugene brukes til toppturer, jakt og trening i løssnø. Trugene må ha gode hengslede eller fjærbelastede bindinger slik at de er komfortable å gå med. De må ha en sterk og spenstig duk og tåle bruk i ulikt terreng og på ulikt føre. Rammen på trugene må være laget i et spesiallegert lettmetall, med klør i lettmetall eller rustfritt stål. Prisen vil ligge fra 1600 kroner og oppover

Fordeler:

1. Trugegang er effektiv trening, du trener både styrke og utholdenhet.

2. Du forbrenner mange kalorier (420–1000 Kcal per time).

3. Det er liten risiko for skader.

4. Trugegang er en sosial aktivitet.

5. Det er ingen teknisk aktivitet, det er lett å lære å gå på truger.

6. Det er så morsomt at du glemmer at du trener.

7. Trugegang er ikke avhengig av spor og smøring.

8. Trugeløping er et flott alternativ for løpere om vinteren

Ulemper: Aktiviteten krever ekstra utstyr, og den krever at det er snø. Heldigvis tar utstyret liten plass – man trenger ikke en stor bod eller garasje å lagre utstyret i. Belastninga ved trugegang kan variere – du må passe på at du ikke tar i for hardt når snøen er dyp og løs eller i ulendt terreng.