Er det nødvendig og ha pulsklokke når en er mosjonist? (Del 1)

298037_592_500Er pulsklokken mest nyttig for toppidrettsutøvere, eller kan vi andre også ha glede av den? Dette er spørsmål jeg får daglig fra mine kunder eller andre som leser min blogg flittig. Til dette svarer jeg at pulsklokke kan være med på å motivere deg til aktivitet dersom den blir riktig brukt. Men du kan fint trene uten. I sommer har vi fått erfare at en pulsklokke kan motivere en som er i startfasen på opptrening etter for eksempel en operasjon.

bilde 6

Min mann ble hjerteoperert i Juni i år og [quote float=”right”] Til dette svarer jeg at pulsklokke kan være med på å motivere deg til aktivitet dersom den blir riktig brukt. Men du kan fint trene uten.[/quote] han har hatt stort utbytte av pulsklokka ved opptreningen etter denne operasjonen. Han startet forsiktig med korte rolige gåturer, som etter hvert ble lengere og lengere. I starten gikk han uten puls belte, men etter hvert ble det også brukt slik at han kunne kontrollere pulsen og dens variasjon i løpet av en tur. Dessuten har pulsklokken motivert han til aktivitet, da han ved starten på opptreningen begynte og logge sine aktiviteter på Garmin connect økte motivasjonen hans til å være aktiv.

index

Det er lettere å bli motivert til aktivitet og ikke minst sette seg ukentlige, månedlige mål og delmål dersom en bruker en pulsklokke. Dette har vært meget nyttig for han og han anbefaler andre å gjøre det samme dersom de ikke er kommet skikkelig i gang med sin aktivitet. Men før du anskaffer deg en pulsklokke bør du definere hva du skal bruke klokka til. Hvor [quote float=”left”] Før du anskaffer deg en pulsklokke bør du definere hva du skal bruke klokka til. [/quote] mange funksjoner og hvor mye du skal kunne lese ut av klokka. Husk jo flere data jo mer må du sette deg inn i. Er du ikke spesielt glad i bruksanvisninger, så skaff deg en klokke som er lett og bruke. Jeg kjenner mange personlig som har kjøpt seg for avanserte pulsklokker som de aldri har forstått. Ofte tykke vanskelige bruksanvisninger som en sjelden/aldri kommer igjennom. Det er synd dersom det er årsaken til at du ikke kommer i gang med treningen/aktiviteten din. Det viktigste med en pulsklokke er å regulere treningens intensitet. Da jeg selv trente som hardest som toppidrettsutøver ( det var bare de siste 5 – 6 årene av min karriere jeg hadde pulsklokke tilgjengelig) brukte jeg pulsklokka mest for å styre de rolige turene, og selvfølgelig kontrollerte jeg de tøffe treningene også.. De er veldig lett å løpe de rolige lange turene for hardt i forhold til sitt nivå. Selv brukte jeg også pulsklokka flittig i perioder da jeg var noe «kjørt» og trengte å styre trenings intensiteten. Dette skjedde noen ganger i løpet av min aktive karriere. Husker bl.a. dette skjedde en ukes tid før et viktig Bislett stevne.

Ingrid Kristiansen

Da løp jeg rolig med kontrollert puls i 4 – 5 dager og vips var jeg klar til tider i verdensklassen igjen. Så bruker man pulsklokken rett kan den virkelig hjelpe deg.

Hvordan kan du bruke pulsklokka? Når du har fått erfaring med hvordan kroppen din reagerer på ulike intensiteter, vil pulsklokken kunne brukes som et verktøy til å få kontroll på treningen. Du vil lettere kunne planlegge treningsøkten, ved at du vet hvor lenge du orker å holde på i en viss intensitet. Dette vil også gjøre at du enkelt kan følge med på progresjon av formen du er i. Om du trener 3 ganger i uken er det ikke så kritisk hvordan man trener. Overbelastning er ikke [quote float=”right”]Når du har fått erfaring med hvordan kroppen din reagerer på ulike intensiteter, vil pulsklokken kunne brukes som et

 

verktøy til å få kontroll på treningen.[/quote] noe stort problem siden man har god tid til restitusjon mellom treningsøktene. Da spesielt dersom du fordeler treningene dine jevnt utover i uka. Det er også viktig at ikke alle treningsturene dine (selv om det bare er 3 i uka) alltid trenes med høy intensitet. Pulsklokken kan da være en god veileder i treningen, for å holde intensiteten innenfor gitte rammer. Det gjelder å ta i nok slik at treningen blir effektiv, men ikke mer enn at man klarer å gjennomføre økten med stil, og ikke akkumulerer for mye melkesyre. Dersom du trener for hardt (med for høy puls) vil du bruke mer tid på å restituere deg. Pulsklokke kan også brukes til å teste formen man er i, har du en fast runde på ca. 3 km og løper denne med noen ukers mellomrom, kan du følge med på om formen blir bedre, ved å følge med på pulsen under treninga og ikke minst slutt tiden på testløypen din.