Gode råd mot vannblemmer?!

images

Er du en av de mange som skal snøre på deg skoen 20/9 for å delta på en av distansene under årets Oslo maraton? Da kan jeg kanskje komme med noen tips om hvordan unngå vannblemmer under treningsarbeidet ditt og ikke minst under det løpet du har trent så målrettet mot.

  1. Sjekk at sokkene er gode og helst sømløse. Invester i gode sokker det vil du ikke angre på.
  2. Pass på at skoene er akkurat passe store. For store/for små sko kan føre til ubehag og kanskje vannblemmer. Husk at beina utvider seg noe når det er varmt. (kanskje en ½ størrelse)
  3. Unngå å bruke bomullssokker dersom du løper en del. Disse bommullssokkene suger til seg vann. Våte sokker mot våt hud øker faren for å få vannblemmer. Bruk sokker som holder fukten ute
  4. For å unngå vannblemmer er det lurt å holde føttene tørrest mulig, men alle vi som har løpt og gått en del vet at det kan være vanskelig. Men i dag finnes det gode sokker og sko som kan hjelpe oss langt på vet. Så min anbefaling er : Kjøp deg det rette utstyret i forhold til din aktivitet
  5. Noe som også er lurt, og som jeg aldri har vært flink til er å holde føttene velpleid. Med det mener jeg at du fjerner død hud og er flink til å smøre føttene med fet krem.

Råd på hva du kan gjøre dersom skaden er skjedd og du sliter med vannblemmer. Dessverre har jeg ikke noen gode råd dersom vannblemmene oppstår under selve løpet. Den metoden jeg brukte da jeg opplevde dette i mange av mine løp på 70, 80 og 90 – tallet, var å tenke det bort.Det var rett og slett og prøve å glemme at dette gjorde vondt. Det var ikke lett, men det gikk som oftest bra så lenge jeg løp, men etterpå var det uutholdelig.

Noen råd på hvordan stelle føttene:

  1. Dersom skaden har skjedd og du sliter med vannblemmer vil det ta 1 – 3 uker før blemmene er borte og huden er som før
  2. Væsken i vannblemmene gjør at huden leges fortere, så stikk hull på blemmene bare dersom de irriterer ekstra.
  3. Stikker du hull på blemmen       med en nål, så husk å bruk en steril nål (brenn den ren før bruk) Du skal klemme ut væsken og helst sette et plaster på.

IKKE klipp bort den døde overhuden, den er med på å lege føttene raskere. Det påståes at den leges opptil 5 ganger raskere om du ikke tar bort den dde overhuden.