Du trenger bare litt fysisk aktivitet for å få et bedre liv!

Ingrid Kristiansen

Vi blir fortalt daglig av reklamer og offentlige kampanjer om hvordan vi kan få et bedre liv. Vi må trene, slanke oss, spise riktig, komme i form på to uker, få fast rumpe på 1-2-3 osv. Dette maset har vist seg å ha liten virkning på folk flest. Og mange får skyldfølelse fordi de ikke lykkes. Det er et ordtak som sier at det enkle er ofte det beste. Vårt budskap er enkelt: Du trenger ikke trene, så lenge du er fysisk aktiv! Vi håper dette pirrer nysgjerrigheten din. Det er viktig å ha et helhetlig syn på helse og livsstil. Det moderne mennesket har ofte en kropp som er understimulert [quote float=”right”]Du trenger ikke trene, så lenge du er fysisk aktiv! Vi håper dette pirrer nysgjerrigheten din.[/quote] og et hode som er overstimulert. Vi anbefaler deg et godt kosthold uten at du blir fanatisk, hvile i passe doser, mindre stress, og daglig fysisk aktivitet i en eller annen form. Arenaen for den fysiske aktiviteten er også viktig, du må like det du gjør. Det er ikke stor dose fysisk aktivitet som anbefales; en halvtime om dagen med moderat fysisk aktivitet gjøre godt for helsa. Dette gjelder uansett alder, det er aldri for seint å begynne! Du kommer selvfølgelig ikke i kjempeform av denne ”minimumskvoten”, men du får en stor helseeffekt sammenlignet med et liv i sofaen.

Må det være så vanskelig? Ikke alle får gode assosiasjoner når de hører ordet ”trening”. Noen har vonde minner fra gymtimene, andre har slitt benken i et lokalt idrettslag. Ofte er de negative tankene knyttet til en følelse av manglende mestring. Vi mennesker er dessuten ikke alltid rasjonelle. Vi velger ikke alltid å gjøre det som er bra for oss. Og det gjør mindre inntrykk at noe er [quote float=”left”]Vårt fremste råd er å satse på hverdagsaktiviteter som medfører bevegelse. Så kan du gjerne spe på med forskjellige former for trening. I tillegg til god helseeffekt vil det gi deg bedre fysisk form og muskelstyrke.[/quote] skadelig, kanskje særlig når vi snakker om livsstil. De fleste trenger mer enn kalde fakta for å reagere. Hvis denne artikkelserien kan gi deg noen gode følelser og erfaringer med fysisk aktivitet, har vi oppnådd mye. Da vil det bli lettere for deg å velge en sunn og aktiv livsstil – og du blir sprek hele livet!

Utgangspunktet ditt har mye å si for hvor mottakelig du er for budskapet vårt. Derfor gjelder det å kommunisere riktig enten du er helt utrent eller en aktiv mosjonist. Den beste måten å motivere deg på er å skape positive følelser rundt temaet. Livet og kroppen er kompliserte greier – det er alltid mange faktorer som spiller sammen i det gode liv.

Våre internasjonalt anerkjente anbefalinger støtter seg også på forskning. Så hva er det som er annerledes i vårt tilfelle? Jo, her har man kommet til gode konklusjoner som lett lar seg praktisere av folk flest, livet ut – rett og slett fordi rådene er enkle!

Vårt fremste råd er å satse på hverdagsaktiviteter som medfører bevegelse. Så kan du gjerne spe på med forskjellige former for trening. I tillegg til god helseeffekt vil det gi deg bedre fysisk form og muskelstyrke.

Kilde: ”Sprek hele livet” av Ingrid og Arve Kristiansen