Motbakkeløping noe for deg?

bnhj5edpvz Foto: Kondis.no

 

Jeg har løpt mange løp i min aktive karriere, men konkurranseformen motbakkeløp kom for fullt lenge etter at jeg hadde lagt opp. Jeg har deltatt som mosjonist flere ganger i denne konkurranseformen og synes det er en fin måte å konkurrere på. Siste løpet jeg deltok i var Løvstakken opp i Bergen 14/5  i år. Det er et ganske nytt løp som satser mye på å få familier og mosjonister ut på motbakkeløp for å  oppleve den seieren det er å komme i mål på toppen av et fjell.

5756198_2636475

Foto: Kondis.no

Det var god stemning både blant de gode løperne og oss som stilte mer i [quote float=”right”]Det aller viktigste er og ha en god motor dvs. ha god aerob utholdenhet. [/quote] mosjonistklassen. Slike løp er viktige for å få opp interessen for motbakkeløp. Noe hardt å løpe for oss som er litt dårligere trent, fordi her får du ikke noe ”gratis”, men jeg løser dette ved å gå det meste av løypa. I motbakkeløp må man dra med seg kroppen opp til toppen enten en vil eller ikke. Er en ikke godt nok forberedt kan det bli vel tøft. Det har jeg opplevd flere ganger. Denne idretten setter spesielle krav til løpere som ønsker å bli god i den (ja det gjelder vel alle idretter egentlig) men en av de viktige kvalitetene i motbakkeløping er og ha en god ”motor”. Naturen er arena og mål ofte er på toppen av en fjelltopp el. I disse løpene er det plass til alle både eliten, super mosjonistene og vi som ønsker å delta i et hyggelig og annerledes løp. Jeg har sittet i det Internasjonale motbakke forbundet i flere år og nå sitter jeg i det norske utvalget som jobber for flere og bedre konkurranser. Vi arrangerer bl.a. ildne motbakke cup 2015 (som vi også gjorde i 2014) som er blitt ganske populær. Motbakkeløpene varierer fra korte bratte som bl.a. ”Stoltzekleiven ”i Bergen 910 m til bl.a. ”Nibbeløpet” i Geiranger 20,8 km[quote float=”left”]Ved siden av ren utholdenhet kommer egenskaper som å bevege seg smidig på sti, tåle syre og ikke minst være tøff mental.[/quote] så her kan en finne løp for enhver smak. Hva er viktig dersom en har lyst til å bli en god motbakkeløper? Det aller viktigste er og ha en god motor dvs. ha god aerob utholdenhet. Aerob trening har som mål å øke kroppens evne til å ta opp og utnytte oksygenet, slik at en holder en høy intensitet over lengre tid.

En trenger ikke nødvendigvis bare å løpe i motbakker for å utvikle utholdenhetskapasiteten, for å bli en god motbakke løper. Men det er jo lurt å løpe /trene en del i motbakker slik at musklene blir trent til det de skal konkurrere i. Når en løper i motbakker aktiviserer en større muskelmasse enn ved løping på flatt underlag. Samtidig er det mer skånsomt for beina både å gå og å løpe oppover, enn å løpe på flatt underlag, fordi ”slagene” på muskulaturen blir mindre.

blfelden med lype

Ved siden av ren utholdenhet kommer egenskaper som å bevege seg smidig på sti, tåle syre og ikke minst være tøff mental. Det er den mentale tøffheten motbakkeløperen skiller seg ut fra andre løpere i friidretten. I motbakkeløp varierer stigningsgradienten, ujevnt terreng og forhold som vær og vind, ofte mer ekstreme enn i vanlige gate- og terrengløp. Det er lite bruk for hurtighet i denne idretten, men å være brukbar til å løpe godt på flatere og mer lettløpte partier er nødvendig om en ønsker å bli en god motbakkeløper. De beste motbakkeløperne i verden har ofte bakgrunn fra friidrett og terrengløping. Jonathan Wyatt (verdens beste motbakkeløper i mange år (vant VM 6 gange) var en meget god bane løper/terreng løpe før han begynte å løpe motbakke løp.

Hva er lurt å tenke på dersom en har lyst til å bli en motbakkeløper? Hvordan trener en så utholdenheten? All trening som øker pulsen, både rolige joggeturer og alternativ trening er bra, slik som fysisk arbeid, [quote float=”right”]Motbakkeløpene har ofte høy stigningsprosent, noe som krever god styrke i fremside lår og setemuskulatur[/quote] joggeturer, ski, sykling, padling etc. Det er ett veldig viktig prinsipp for å bli god, og det er kontinuitet i treningen. Når en har fått gode treningsrutiner kommer en til neste steg, som en bør ta med seg. Det er nødvendig at noe av treningene gjøres mer intensive. Det kan være et godt tips å variere de harde øktene slik at en aldri kjører de samme øktene flere uker på rad. Variasjon kan bestå i å endre lengde på intervalldragene, og å veksle mellom kontinuerlige turer og intervalltrening. En kommer likevel ikke utenom at en må trene på det en skal bli god på, særlig fordi motbakkeløpene i Norge ofte er veldig bratte. Dette stiller litt andre muskulære krav. Det er altså viktig at en har trent kondisjon og benstyrke igjennom vinteren, da er en bedre rustet til spesifikk motbakke trening når våren kommer. Motbakkeløpene har ofte høy stigningsprosent, noe som krever god styrke i fremside lår og setemuskulatur da denne belastes mer enn bakside lår ved bratte motbakker. Det som er viktige å fokusere på i treningen for en motbakkeløper er:

  1. Aerob utholdenhet
  2. Evne til å bevege seg øknomisk og effektivt i ujevnt terreng
  3. God muskulær styrke, spesielt i fremside lår og i leggmuskulatur.