Fett, konsentrert energi

Foto: Aftonbladet

 

images

 

Mange tror at fett bare er et unødvendig onde som gjør at man blir tykk. Men slik er det ikke. Fett har mange viktige funksjoner, fremfor alt er det en viktig energikilde, særlig for deg som trener regelmessig. Det meste av fettet du spiser bruker kroppen som energi, enten direkte eller som energireserve.. Det er dessuten gjennom fettet i maten du får i deg livsnødvendige fettsyrer og vitaminer. Samtidig er det fettet i maten som får maten til å smake bedre. Fett inneholder mye energi, hvert gram fett gir 9 kcal (38 kJ) Det gir mer enn dobbelt så mye energi enn ett gram protein eller karbohydrater.

For mye av det gode?

Før i tiden da vi mennesker var nødt til å jobbe fysisk hardt for å overleve, ble fett betraktet som noe positivt, Jo fetere kjøtt desto bedre. I dag er det motsatt. Forskjellen er at det før var vanskelig å få i seg nok energi, mens vi i dag får i oss for mye. Eller rettere sagt, vi beveger oss for lite i forhold til det vi spiser. Totalt sett spiser vi i dag for mye fett i Norge. I gjennomsnitt kommer 34% av energiinntaket fra fett. I følge norske næringsanbefalinger bør max 30% av kaloriene komme fra fettet i maten. Fett i passende mengder er livsnødvendig for at kroppen skal fungere. Kvinner trenger noe mer kroppsfett enn menn for at hormonproduksjonen, eggløsning og menstruasjon skal fungere normalt.

Fett gir aktive idrettsutøvere ekstra energi

Som idrettsutøver trenger du vanligvis ikke å redusere fettet i kosten siden det kreves mye energi for å orke å trene. Har du et energibehov på 4000kcal/dag eller mer, er det en fordel om andelen av fett ligger på 35 %, da slipper du å spise så store mengder mat.

Spis riktig type fett.

Fett deles inn i tre hovedgrupper :

  1.   Flerumettet
  2.   Enumettet
  3.   Mettet

De fleste råvarer består av en blanding av de tre ulike fettypene, men grupperes etter den fett typen det er mest av. Energimengden er den samme i hvert gram fett, uansett hvilken fett gruppe vi snakk om. Men de ulike fetttypene påvirker kroppen forskjellig. Derfor er det viktig at du får i seg alle typer

Det livsviktige fettet

Noen fettsyrer (bl.a. Flerumettet omega-3 og omega-6) er livsnødvendige fordi kroppen ikke produserer dem selv. Det bety at du må få dem gjennom maten. En person som har et energibehov på 3000kcal bør spise ca. 10 g flerumettet fett pr. dag

Nødvendig for å ta opp vitaminer

For at kroppen skal kunne ta opp enkelte viktige vitaminer, må maten inneholde fett. Disse vitaminene kalles fettløselige : A – , D – ,E – , og K – vitaminer.

Kilde: Bengt Saltin