Hold maratonfarten oppe – tenk på noe gøy!

 images

Dersom du har et godt treningsgrunnlag før du legger ut på høstens maratonløp kan du få en flott opplevelse. Det er lurt og ha spist seg opp på  karbohydrater, trappet ned treninga den siste uka og  skaffet deg sømløse sokker slik at du unngår gnagsår.   Nå nærmer alle høstens maratonløp seg  og jeg håper du har fått forberedt deg bra både fysisk og mentalt  til denne styrkeprøven. Har du gjort det, vil løpet høyst sannsynlig mest av alt bli gøy

Tenk positivt: Uansett hvor godt forberedt du er, vil et slikt langt løp være utfordrende både mentalt og fysisk. Selv husker jeg godt de fleste av maratonløpene mine, det var mange opp- og nedturer i løpet av de 42 kilometerne. Det tror jeg er godt for dere nybegynnerne å vite, at slik er det for de fleste. Når du føler at dette går tungt og du har mest lyst til å gi opp, så skal du prøve å begynne å tenke positivt. Du kan for eksempel tenke på alle de fine og morsomme løpeturene du har lagt bak deg før dagens konkurranse, eller tenk på premien som du skal gi deg selv når du kommer til mål.

Det pleier å hjelpe. Jeg er ikke sikker på at alle som stiller til start på et maratonløp er så godt forberedt at de har godt av det. Selv tenkte jeg på å holde farten oppe slik at jeg skulle nå tidsmålet mitt. Da jeg var på mitt beste og løp maraton på  2.21 timer, hadde jeg mange slike opplevelser.

Selv om jeg hadde jobbet mye mentalt i mange måneder før disse løpene, så kom disse opp- og nedturene. Jeg løste denne utfordringen ved å tenke mest mulig positivt, som for eksempel: Dette er gøy, jeg er godt trent, løs og ledig, hold farten oppe, mange rundt meg er mer sliten enn meg osv.

Det som er så spesielt med lange løp er at det er mange slike svingninger. I løpet av 4-6 kilometer kan oppleve flere opp- og nedturer. Det er dette som er så fascinerende med maratonløping. Det er ikke bare å løpe, men du må jobbe mye mentalt også. En annen metode som jeg brukte til å takle det at jeg ble sliten, var å ta imot   energien fra dem som sto langs løypen og heiet. Det virket for meg.

Kanskje det kan være en måte å få tilbake litt energi på for deg, også. Smilende, heiende folk gir masse energi fra seg, så ta imot noe av denne energien. Jeg skal love at det hjelper.

Karbohydrater! Det er også andre ting enn det mentale som er viktig på løpsdagen. Mosjonistene er ofte usikre på hva de skal spise før start (gjerne de siste dagene også), hvilke sko skal de velge, hvordan de skal drikke, med mer.

Det er litt over to uke igjen til Oslo Maraton. Dersom jeg skulle gi deg råd om hvordan du bør trene og spise for å yte best mulig,  er det å spise mest mulig karbohydrater den siste 1 1/2 uken før løpet og å drikke mye. Selve løpsdagen spiste og drakk jeg selv stort sett det jeg pleide til vanlig, dette for at magen ikke skulle få for mye forandring.

Men her er det nok lurt at dere prøver dere litt frem. Når det gjelder drikke underveis, så anbefaler jeg at dere begynner å drikke ved første matstasjon, selv om dere ikke føler behov. Det er det lureste når en skal konkurrere i et langt løp. Er dere usikre på om dere tåler den sportsdrikken som gis på matstasjonene er det bedre å drikke vann – det er ikke så tøft for en ømfintlig mage.

Mange går ut og kjøper seg lette, flotte konkurransesko bare noen dager før konkurransedagen. Det fraråder jeg. Bruk sko som dere føler er gode og som demper noe, slik at stølheten ikke kommer for tidlig i løpet. Husk at det å løpe 42 kilometer (eller 21 kilometer) på asfalt er en stor belastning for kroppen. Gode sko for din kropp, løpssteg og ikke minst treningsgrunnlag er viktig dersom turen gjennom Oslos gater skal bli moro. Noe som er nesten like viktig som gode sko, er gode sokker med minst mulig (helst ingen) sømmer som kan forårsake gnagsår. Dette forsto ikke jeg før jeg opplevde et mareritt under et maratonløp med helt feil sokker.

De små tingene kan være like viktige som de store.

Lykke til med maratonløpet!!