SUP en aktivitetsform som er gøy, der du får trent kjerne musklaturen.

Ingrid Kristiansen SUPFor 5 år siden prøvde jeg en ny og spennende aktivitet/trening for første gang, SUP (Stand up padling) Og jeg ble momentant bitt av basillen. Årsaken til at jeg ble “frelst” så raskt var nok at jeg raskt fikk det til, og mestringsfølelsen steg. Før jeg prøvde det syntes jeg det så veldig vanskelig ut, men jeg som en “gammel” treg langdistanse løper fikk det raskt til. Nå er det  noe av det morsomste jeg gjør av trening/aktivitet på sommeren når jeg er ved sjøen.

Det fine med den sporten er at en får nær kontakt med sjøen og alt som rører  seg der. Det første du merker er hvor mye bedre utsikt du får når du står, man får ikke bare bedre oversikt over hva som skjer rundt seg, men ser også mer av det som foregår nede i vannet. Jeg har padlet kajakk i mer enn 18 år og det kan ikke sammenlignes med SUP. Når det gjelder treningseffekten er jo SUP i en klasse for seg, her får en virkelig trimmet kjernemusklaturen. Og det trenger vel de fleste av oss å trene.Du lurer kanskje på hva SUP er, det er en ”kryssning” av surfebrettet og kajakken og man trener ikke bare kjernemusklaturen, men overkroppen og store muskelgrupper i beina.

Jeg har i løpet av de 4 årene jeg har drevet med denne aktiviteten fått rare blikk og kommentarer når jeg padler rundt på denne ”farkosten”, men jeg regner med at i løpet av noen få år er disse SUP brettene å se like ofte som kajakker. Selv har jeg padlet mer   enn 8000 km på dette brettet de siste 3 sommersesongene og jeg anbefaler denne aktiviteten til aktive mennesker, som liker å prøve nye ting og som ønsker god trenings effekt og nærkontakt med sjøen.

Har du lyst til å prøve en ny aktivitet som er lett å få til så ta kontakt med www.sup.no der vil du finne entusiastiske SUP ére med god kompetanse som kan hjelpe deg i gang.

Ingrid Kristiansen SUP

Hva er SUP? Det heter Stand Up Paddling (SUP) i utlandet, men vi fornorsker det til Stand Up Padling eller Brettpadling her hjemme i Norge. SUP er verdens raskest voksende sport noen gang og øker i popularitet ikke bare i Hawaii lignende omgivelser. Jeg håper virkelig at flere nordmenn får øynene opp for denne flotte aktiviteten som gir topp trening. Årsaken til denne enorme veksten er lett å forklare:

  • SUP er lett å lære med riktig utstyr og byr på en umiddelbar mestringsfølelse!
  • SUP gir enormt bra trening både styrke, utholdenhet og ikke minst balanse!
  • SUP kan gjøre overalt hvor det er vann, innsjøer, elver, fjorder og basseng!
  • SUP er gøy, sosialt og enkelt å gjøre med venner!
  • SUP kan gjøres på flatt-vann, åpent hav og i bølger!

Stående padling gir et utrolig treningsutbytte da man kobler inn balanse i tillegg til «core» (kjernemusklaturen) styrketrening. Utbyttet blir dermed langt bedre og kondisjon, styrke og balanse forbedres betraktelig. Som en bonus blir man eksponert for mye sol og får kjapt litt farge på kroppen også!I forhold til å sitte nede i en kajakk. Den lavere vekten på SUP brettet gjør at selv lettere personer ikke har noen problemer med å ta et SUP brett ned fra taket av bilen og bære det ned til vannet. Det setter kvinnelige SUP’ere stor pris på!

Basic Utstyr for Brettpadling

SUPno_Stand_Up_Paddle_Padling_Starboard_SUP_Atlas_Starshot_Red-510x600

SUP Brett: Allroundbrett  er de beste brettene for folk flest i Norge. Disse brettene er perfekte fritid/trenings- og ”hyttebrett” som funker både på innsjøer, elver, fjorder, på åpent hav og i små surfebølger. Det finnes raskere ”race” brett som er lengre, smalere og mindre stabile – og det finnes spesielle brett for surfebølger. Disse er kortere, har mindre oppdrift og er ikke egnet til padling på flatt vann. Men de har langt bedre manøvreringsegenskaper når du surfer på bølgene.

 

images

SUP Åre: Padleåren din skal være så høy at du akkurat klarer å legge hånden din rundt håndtaket når du står med årebladet i bakken. Det finnes både justerbare padleårer, som hele familien kan bruke, og padleårer som du kutter til din egen kroppshøyde.

SUP Leash : En ”leash” rundt ankelen, slik som surferne bruker, er en enkel og viktig livsforsikring. Denne festes på brettet og rundt ankelen når du padler, og forhindrer at brettet driver bort fra deg om du skulle falle i vannet. På denne måten har du alltid «noe flytende» festet til deg om du skulle falle uti og ikke ha på flytevest.

Bekledning : Man trenger ikke være redd for å falle uti vannet med normale brett. Vi tar inn stabile brett for norske forhold og kan omtrent garantere deg at du etter kort tid bare padler i vanlige trenings-klær på vår og høst, badetøy om sommeren og en tørrdrakt eller våtdrakt om vinteren. SUP er forøvrig svært sikkert da det bare er å klatre opp igjen på brettet etter en evt. kantring. I en kajakk vil dette by på langt større utfordringer selv i rolig sjø.

Meld deg på et kurs da vel!! www.sup.no tilbyr kurs både for enkelt personer,bedrifter mm.