Kan større doser antioksidanter gi dårligere treningseffekt?

 Foto: Familie og helse/Helseforum

 

timthumb.php

 

Forskning viser at dersom vi tar større daglige tilskudd av antioksidantene vitamin C og E kan vi risikerer  å få mindre ut av løpetreningen . I undersøkelsen som her er gjort deltok 54 friske kvinner og menn. Vitaminene C og E blir brukt av mange for at de tror at det vil styrke helsen og prestasjonsevnen. Men nå peker en ny norsk studie mot at treningsutbyttet kan heller bli svekket hvis man tar de to antioksidantene. Dette gjelder spesielt dersom du trener til konkurranser som krever stor utholdenhet i musklene,  som for eksempel Holmenkollmarsjen, Oslo maraton eller andre lange konkurranser. Resultatene fra denne studien viser at tilskudd med vitamin C og E kan svekke muskelcellenes kraftstasjoner, mitokondriene. Den vanlige effekten vi får vi som trener utholdenhet  er flere og større mitokondrier det kan forsker Gøran Paulsen ved Norges idrettshøgskole og Olympiatoppen fortelle. Han er forfatter av denne  studien, og understreker at flere og større slike  kraftstasjoner i muskulaturen er helt nødvendig for å øke utholdenheten. Altså bli bedre i langvarige konkurranser.

Kjepper i hjulene for kraftstasjonene: Mitokondrier finnes i alle cellene i kroppen. Det er i praksis små kraftstasjoner der næringsstoffer omdannes til energi, som cellene trenger for å fungere. Paulsen mener det er sannsynlig at høye doser med vitaminene C og E, som begge er antioksidanter, fjerner noe av det stresset muskelen utsettes for, under og etter trening. Slikt oksidativt stress, er en kjemisk reaksjon som oppstår når man trener og utsetter muskelcellene for mer oksygen gjennom blodet. De to antioksidantene C- og E- vitaminer ser ut til å sette kjepper i hjulene for belastningene som er nødvendig for å styrke utholdenheten. Truls Raastad (medforfatter til studiet), professor i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, påpeker at kroppen trenger vitaminene C og E, men det er få i Norge som mangler dem. Det som skjer er at musklenes naturlige evne til å forbrenne fett ved utholdenhetstrening blir redusert, og det er jo ikke akkurat noen fordel for utholdenhets utøvere.

Ikke lurt med høye doser av disse vitaminene: Det er dokumentert at regelmessig trening øker antallet mitokondrier i muskelcellene. Og folk som øker musklenes utholdenhet kan prestere på et høyere nivå før de stivner og får melkesyre. Forskerne har tatt vevsprøver fra muskler fra to gruppene av personer som trente, der den ene spiste C- og E-vitamintilskudd, mens den andre fikk placebo (narrevitaminer). Det interessante er at man finner forskjeller på cellenes kraftstasjoner. Derfor mener forskerne man skal være forsiktig med høyere doseringer med vitamin C og E, særlig om man driver med utholdenhetstrening.

Så tendens i løpsøvelse : Selv om forskerne ser en negativ påvirkning på cellenivå, ble det mer uklart da de undersøkte hva som skjedde ved en løpsøvelse der deltakerne løp 20 meter fram og tilbake i økende tempo i noen minutter.(Det er vel ikke helt det samme som utholdenhets trening, men mer farts trening i bare noen få minutter) Tendens til at de som ikke tok tilskudd var at de orket mer, men det er mulig at man må gjøre øvelser hvor færre muskler brukes for å se effektene tydeligere. Testene ble gjort på 60 og 80 % intensitet, som viste at en hadde treningseffekt på hjertefrekvens og forbruk av fett og karbohydrat i placebogruppen, men ikke hos de som tok tilskudd, kan forskerne fortelle.

Tre til fire økter ukentlig: Forskerne gjennomførte et forsøk over 11 uker med 54 friske menn og kvinner. Disse ble delt i to grupper der den ene fikk daglige doser av 1000 milligram vitamin C og 235 mg vitamin E. Den andre gruppen fikk bare narrevitaminer, som ble tatt i forbindelse med til trening. Studien   var dessuten lagt opp som såkalt dobbeltblindet. Hvor verken forskerne eller deltakerne visste hvem som fikk vitaminer og hvem som fikk placebo. Mennene og kvinnene gjennomførte et treningsprogram med tre til fire økter på mellom en halvtime og en time per uke. Treningen bestod for det meste av løping. (det sies ikke noe om intensiteten på trenings øktene). Det ble tatt både blodprøver og vevsprøver fra muskler før og etter trening, slik at en kunne se virkningen på vitamin tilskuddene.

Kilde: Forskning.no