Er granateple en superfrukt?

Jeg regner med at du har sett denne frukten i butikken? Men har du smakt den? Hvorfor er det så lurt å spise denne frukten vil du kanskje spørre? Etter at du har lest dette,  vil du kanskje få et annet forhold til Granateple . Du  vil kanskje bruke frukten  som en del av kostholdet ditt. images

Varebeskrivelse: Granateple dyrkes i landene rundt Middelhavet og i Sør-Amerika. Frukten er hard og blank med en rusten rødbrun farge. Av størrelse kan den sammenlignes med et eple eller en appelsin.

Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gele. Det kan se ut som små drueklaser der kjernene ligger sammenpresset inndelt i seks rom. Det er disse røde kjernene man spiser. Smaken er søt og syrlig.

Granateple ble dyrket allerede i forhistorisk tid og ble ansett av både jøder og egyptere for å være en hellig frukt. Dette fordi frukten angivelig skal inneholde 613 frø som skal tilsvare Det Gamle Testamentes 613 lover. Ofte symboliserte den fruktbarheten.

Bruksområde: Granateple deles i to eller i båter med en skarp kniv og kan deretter spises naturell med en skje eller med gaffel. Granateple kan også brukes i alle slags fruktsalater og serveres ofte til dessert sammen med is.

Granateple kan med fordel presses til en frisk saft. Av saften lages grenadin som er sterk rød og brukes til å sette farge på drinker og fruktsalat.

Egenskaper: Granateple har god holdbarhet og ble i gamle dager brukt som proviant ved lange reiser. Den er leskende med frisk smak.

Granateple inneholder masse antioksidanter – hele 11,33 mmol pr. 100 g vare. Det er bare nyper (39,46 mmol) og valnøtter (20,97 mmol) som inneholder mer.

Næringstabell : Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrater fett
65% 80 g 242 58 1,3 g 7,8 g 0,2 g

Kvalitetskrav: Granateple høstes umoden og er moden når skallet er blitt rødbrunt. Det er vanlig at skallet har en del flekker og at små brune prikker er synlig ved modenhet.

Moden frukt vil også gi etter for lett håndtrykk. Et granateple som føles tungt i forhold til størrelsen er kun et tegn på at det inneholder mye fruktsaft.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt