Vinteren er her og det er tid for å sette bort sykkelen

Ingrid Kristiansen

Vinteren er her snart og det er på tide å pakke bort sykkelen, ja i alle fall dere som ikke er noen vintersykelister slik som meg. For vintersyklistene er det på tide å legge om til piggdekk, slik at en slipper å miste grepet  om gradestokken kryper under null.

Hvilke piggdekk skal man velge? Her må man velge ut fra hvor man skal sykle og under hvilke forhold. Utvalget er stort og det samme med prisene de varierer etter kvalitet og antall pigger i dekket. Med flere pigger får man bedre grep, men det vil også da rulle dårligere.
Er du en av de som setter bort sykkelen om vinteren er det lurt å rengjøre  sykkelen og sprayer kjedet med tynn olje. Da er sykkelen mer eller mindre klar til bruk når du tar den ut om våren.

Og da blir de første sykkelturene mye morsommere. Det er vel det samme som å finne ferdig preparerte ski når skisesongen begynner i stedet for å ta frem ski med klister fra siste skitur. Hvorfor slutte å sykle når vinteren kommer? Mange av oss kommer med disse svarene. Det er altfor kaldt , men her handler det om å kle seg riktig. Det er fare for is og glatte veier, da er piggdekk en god løsning for å føle seg trygg. Trimmer på annen måte på vinteren

Oppbevar sykkelen tørt : Når sykkelen ikke er i bruk, er det lurt at den oppbevares på et tørt sted. Den skal helst ikke settes ute, eller i en fuktig kjeller. Da er det ikke fult så moro og ta frem sykkelen når våren kommer, fordi da kan kjede være rustent og andre deler ikke fungerer som de skal.

Er du derimot en av de som velger å bruke sykkelen om vinteren skal du være klar over slitasjen som snø og saltede veier gir sykkelen din. I løpet av en tøff vinter, kan bremsevaiere og kjede ruste og føre til at sykkelen fungerer dårligere. Dette kan enkelt forebygges med enkel vintervedlikehold. Ved å smøre litt tynn olje i bremseovergangene og på kjede, kan dette unngås.

Som jeg sa innledningsvis velger jeg selv å pakke bort sykkelen om vinteren og heller bruke skia. Jeg synes det gir en fin variasjon i treningen min i løpet av et år.  Mange som konkurrerer på sykkel ønsker jo å holde sykkel muskulaturen i ”shape” slik at en står bedre rustet når konkurransene begynner på våren. For de finnes det også andre måter å holde denne muskulaturen ved like , ved spinning, rulle sykling eller ved hjelp av  mer proffe systemer.