Spis mye frø, det kan være bra for helsa.

 

images

Sesam-, solsikke- og linfrø, gresskarkjerner og psyllium er ordentlige helsebomber. I tillegg til E – vitamin, nyttig fett og mineraler som sink, magnesium, kalsium og selen inneholder det tynne indre skallet viktige antioksydanter. Men det er enkelte frø du ikke må spise for mye av. For høyt inntak kan føre til allergiske reaksjoner, mener mange ernæringsfysiologer. Og de rådene skal vi ta på alvor. Sesamfrø inneholder mange mineraler og antioksydanter og er  i tillegg  en gode kilder til umettet fett, som er bra for hjertet vårt. Det er også funnet mange fordeler ved å spise chiafrø. De er fulle av omega-3, proteiner og viktige aminosyrer.

Men er det lurt å spise ubegrensede mengder av disse frøene?

index

Vær obs på solsikkefrø: Blant annet har tidligere analyser utført av Mattilsynet og næringsmiddelmyndigheter i flere land, vist at det er lurt å begrense hvor mye en spiser av solsikkekjerner. Dette skyldes at solsikkekjerner kan inneholder store mengder av det giftige tungmetallet kadmium, som kan skade nyrefunksjonen. En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,15 milligram kadmium om dagen, så det er litt lurt og være klar over dette slik at en reduserer forbruket sitt dersom en bruker mye av disse frøene.

Frø kan gi allergiske reaksjoner: Hva med alle de andre frøenetypene som vi i dag spiser mye av? Det er ikke tilsvarende begrensninger om maksimalt inntak av sesamfrø, chiafrø og hampfrø. Disse frøene har ikke samme problem når det gjelder tungmetaller, men det er lurt og ikke overdrive spisingen. Alt med måte regelen er kanskje grei, slik at du unngår en eventuell allergisk reaksjon.

Det kommer ofte studier som forteller hvor bra det er å spise frø av forskjellige typer da spesielt for hjerte vårt, og at disse frøene stabiliserer blodsukkeret.

Dette er lurt å vite om frøene:

index

Sesamfrø: Kan få allergiske reaksjoner ved overdreven spising. Det finnes ingen øvrig grense forhvor mye du spiser, men det er greit å vite av økt forbruk av sesamfrø øker risikoen for sesam-allergi.
index

Chiafrø: Kan ha allergifremmende egenskaper. Disse frøene kan føre til farlige allergiske reaksjoner hos personer som er allergiske mot peanøtter og sesamfrø. Så vær forsiktig.

index

Hampfrø: har ikke vist seg å ha noen negative helseeffekter. Disse frøene er rik på Omega-3, men sjømat gir en bedre Omega-3 effekt enn hampefrø.

Kilde: Forskning.no