Syk av dårlig tid ?

 

images

Har du ikke tid? Det er klart du har tid! Du har like mye tid som oss andre. Likevel opplever stadig flere at tid er mangelvare. Mangel på tid er blitt ett av våre største helseproblem: stress, utbrenthet, stiv nakke, depresjon, fordøyelsesproblemer, søvnløshet. Stress gir deg også et dårligere immunforsvar, dermed øker risikoen for mange andre sykdommer. Du kan selv gjøre noen grep for å komme deg ut av dette uføret.

Alt går for fort: Det er ikke slik lenger at det tar to-tre dager å få svar på et brev. Ikke er det en drøy dagsreise fra Lillehammer til Oslo heller. Og ikke tar det tre timer å vaske klær eller en hel dag på å forberede og lage middag. Likevel har vi dårligere tid enn noen gang.

Hva har vi gjort med all den tiden som mobilen, PC´n, bilen, flyet, vaskemaskinen og hurtigmaten har spart oss for? Vi vil for mye. Vi skal rekke over alt og yte maksimalt på jobben, hjemme, sammen med venner. Vi skal rekke alt og gjerne være best i alt også. Vi får rett og slett aldri hentet oss inn. Mange føler at de ikke strekker til og at livet er en evig kamp mot seg selv og klokka. Dette fører ofte til en livskrise som mange må ha litt hjelp for å komme over.

Mangel på kontroll: Det er ikke akkurat det at en har mye å gjøre som gir en fysiske eller psykiske plager. Arbeid har aldri vært usunt, det er først når du opplever at du ikke mestrer de mange gjøremålene, at det er fare på ferde. Møter du først veggen og går ned for telling, tar  det måneder før du kommer deg på beina igjen.

Når jeg hører folk si «Jeg har ikke tid til å spise», dette er omtrent som å si: «Jeg har ikke tid til å fylle  bensin på bilen» Alle vet hvordan det går, bilen vil stoppe. Det handler ikke om og ha tid, men å ta seg tid. Vi må ta seg tid til å leve. Vi må bli flinkere til å si nei, uten å få dårlig samvittighet for det. Det er viktig at vi alle lærer oss og sette grenser. Det er ikke farlig å leve litt hektisk og ha det litt stressende iblant, men blir dette hverdagen er det fare på ferde.

Stress kan gjør deg søvnløs, eller fører til at du spiser lite, men det kan også føre til konstant lyst på noe å spise. Alle disse faktorene kan bidra til nedsatt immunforsvar, slik at du lettere blir forkjølet eller får andre sykdommer.

Psykiske faresignaler:

  1. Følelsen av å ikke mestre, miste kontroll og oversikt
  2. Nedsatt konsentrasjon
  3. Kraftige humørsvingninger
  4. Unormal høy appetit/unormal lav appetit
  5. Stort søvnbehov
  6. Søvnløshet

Fysiske:

  1. Hodepine
  2. Muskelsmerter
  3. Stive ledd
  4. Mage – og fordøyelsesproblemer