Sitter du stille lever du farlig!

 

I alle tider har menneskene trodd og ment at fysisk aktivitet har vært bra for å unngå sykdommer. Så dette er ikke noe nytt fenomen for vår tid. Allerede i det 4. århundre f.Kr. uttalte Hipokrates at det som brukes av kroppen utvikles og det som ikke brukes, degenereres (muskler som ikke brukes svinner bort) Han mente at mosjonen en gjorde skulle gjøres hver dag og være mest mulig allsidig. Han anbefalte mosjon som medisin, akkurat slik vi gjør i våre dager.

For ca. 300 år siden skrev forfatteren Romazzini den første boka om yrkessykdommer, der han påpekte at stillesittende liv var årsak til dårlig helse – og kondisjon. Både Hipokrates og Romazzini tok opp tema som er meget aktuelle i dag, så nå er det bare og sette i gang og være litt aktiv.

Du trenger ikke å gjøre så mye for å få en helsegevinst, litt aktivitet hver dag (ca. 30 min og de minuttene trenger ikke å være sammenhengende engang) Det er mye bedre at du setter i gang med aktiviteten før du er helt nede for ”telling”.

Det er ofte når vi er syk eller har en plage at vi får øynene opp og begynner og gjøre noe. Da kan det allerede være for sent dessverre. Det vi kaller for livsstil sykdommer er hjerte- kar sykdommer, belastnings lidelser, overvekt, enkelte kreftformer for å nevne noe.

Disse lidelsene koster samfunnet vårt mye hvert eneste år. Det hadde vært bra om vi alle kan jobbe for å få flest mulig til å forstå at vi må gjøre en liten innsats selv, for å forebygge disse sykdommene. Selvfølgelig er har noen dårlige gener som en ikke kan gjøre så mye med, men mange av oss kan hjelpe til med en egen-innsats.

Resultatet av et stillesittende liv vil melde seg etter hvert for oss alle og som sagt litt aktivitet hjelper. Muskler som ikke brukes, svekkes. Det gjelder alle muskler også vår viktigste, hjertemuskelen. Leddenes funksjon svekkes også og kan føre til dårligere bevege-lighet. De vektbærende ledd og muskler som hofter og knær minker brusken og en blir lettere utsatt for overbelastning og skader. Dette fordi den naturlige brusken blir tynne-re og mer skjør, og vi risikere oftere brudd i store ledd.

Er vi stillesittende vil også blod-omløpet vårt bli dårligere og det er dessverre heller ikke bra. Overvekt og høyt blod-trykk er også lidelser som kan komme av et for stillesittende liv. Så mitt råd er kom deg opp av sofaen og gjør litt aktivitet hver dag. Alt er bedre enn ingen ting. Ett sted må du begynne.

Lykke til!!

 

Kilde. ”Stress ned og kom i form” : Willi Railo