Når synes du det er best å trene morgen eller kveld?

IMG_0890

Jeg har trent de fleste år av mitt liv, ja i alle fall de siste 47 åra. Jeg er et typisk A – menneske som er veldig opplagt om morgenen, så for meg var/er det ganske naturlig og trene om morgenen. Men der er vi forskjellige. Jeg har en mann som helst ville trene på kvelden dersom han fikk bestemme. Det fine for han var vel at jeg i min virkelige aktive periode trente jeg både morgen og kveld, så han ble med på de fleste kvelds treningene.
Biorytmen bestemmer A- og B-mennesker foretrekker ulike treningstider og det er kanskje en viktig faktor og ta hensyn til dersom en skal få utbytte av treningen en gjør. Som topp idrettsutøver trente jeg to ganger de fleste dager i uka, men  jeg valgte bort kvelds treningene dersom jeg kunne. Morgen (fra 7.00 – 9.00) avhengig om jeg løp til jobben min( før jeg ble heltids idrettsutøver og mor) Etter jobb løp jeg hjem. Det fungerte fint for meg, men mange synes ikke det er noe særlig å trene om morgen. Det fører dessuten ofte til dårligere utbytte av treningen en gjorde.
De fleste klubbtreninger i min tid som idrettsutøver var i 18 – 20 og det syntes jeg gikk OK, selv om det av og til kunne være vanskelig å få sove etter en hard treningsøkt. Jeg synes morgentrening gir meg en god start på dagen, så i dag som mosjonist velger jeg å trene om morgenen. Jeg synes jeg får masse ekstra energi til dagens andre gjøremål, det hører jeg at andre også har opplevd som positivt. De får gjort ekstra mye de første timene på jobb, og det er jo ikke det dummeste.

Mange sier at midt på dagen er best? Ståle Pallesen, professor ved psykologisk fakultet ved  Universitet i Bergen og seniorforsker ved nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, sier at de overnevnte “morgenfuglene” og “nattmennesket” tilhører sjeldenhetene.
Ekstreme A-mennesker og ekstreme B-mennesker er ikke det vanligste, de fleste ligger et sted midt imellom. Det er ingen fasit på når på døgnet det er best å trene. Trening i 16-17-tiden mener mange er det aller beste, da er kroppstemperaturen vår en hel grad varmere enn på morgenen. Det gjør at musklene blir mer tøyelige og mange synes treningen føles mer effektiv. Mange mener også at risikoen for skader minsker om ettermiddagen/kvelden. Dessuten har en fylt opp kroppen med en del energi i løpet av dagen, så en har mer å gå på enn dersom en trener på tom mage om morgenen. Dessuten er vi fleste ferdige på jobb og har fri og mulighet til å trene.

Individuelle forskjeller: Noen kan oppleve å sove dårligere etter og ha trent på kvelden, mens andre sover bedre etter en god kvelds trening. Her er det bare du selv som kan finne ut hva som passer best for deg. Det viktigste er at du får trent, enten det er tidlig eller sent.

Lykke til!!