Joggebølgen er her igjen, er det mer enn en bølge?

 

Sist vi hadde en joggebølge i Norge var på 1980 tallet , den førte til at vi nordmenn hevdet oss rundt om i verden. Flere fra Norge både kvinner og menn vant store prestisjefylte maraton over hele verden. Selv var jeg så heldig og hadde min storhetstid som løper i denne perioden. Jeg satte flere Verdensrekorder på 1980 tallet, både på bane og landevei.

Jeg hadde mange venner som begynte å løpe for å komme i form, bli slankere eller rett og slett få et bedre og aktivt liv. Håper også den joggebølgen som har kommet de siste årene vil føre til gode langdistanseløpere fra Norge.

Det er ikke noen grunn til å tro at løpere fra Norge er noe dårligere i dag enn de var på 1980 tallet. Forskjellen fra den tid er at vi gjorde treningen mindre ”vanskelig”, og det fantes ikke så mange selverklærte spesialister.Vi brukte enkel logikk og intuisjon mer den gang. Vi hadde generelt bedre grunnkondisjon.

Det som kanskje er enda viktigere enn å få noen løpere i verdenstoppen  er at den jevne mosjonisten/løperen blir i bedre form og blir motivert til å løpe noen konkurranser for å måle sin egen form mot seg selv og andre.

I dag dukker det opp nye mosjonsløp rundt omkring i landet ukentlig. Ønsker man å konkurrere kan en finne et løp på vei, bane, terreng eller et motbakke, så her er det bare å velge.

Jeg vil anbefale deg å finne noen løp (ikke for mange) og trene frem mot disse løpene. Ikke øk treningsmengden for fort verken når det gjelder intensitet eller mengde. Det kan ofte føre til skader og overtrening.

Å løpe et maraton løp er igjen blitt populært slik det var på 80 – tallet, og det er jo OK, men ikke gå frem for fort. Dersom du har tenkt å løpe maraton vil jeg anbefale deg å ha minst et 1-2  års perspektiv på treningen.  Har du lytst på noen tips og veiledning på hvordan trene mot gateløp, maratonløp så ta gjerne kontakt. kanskje jeg kan hjelpe deg på veien frem mot målet/målene dine?

Dersom du har lyst til å konkurrere, så velg noen kortere løp i starten for så å bygge deg gradvis opp til ½ – og hel maraton. Dersom du tar deg god tid med opptreningen vil prosessen frem mot målet (fullføre et maraton løp) være moro og du vil høyst sannsynlig få lyst til å prøve å løpe flere lange løp.

Lykke til!!