Hvordan unngå hold/sting på trening/konkurranser?

Jeg har fått det mange ganger og det regner jeg med at du også har. Jeg snakker altså om en stikkende smerte i siden når en løper/trener. Jeg fikk det ofte i min første tid som løper, men etter hvert kom det sjeldnere og sjeldnere. Jeg husker spesielt et Bislet stevne på slutten av 70 tallet, jeg la ut i en fart som var for høy (skulle jo prøve og henge med Grete som var best), men holdet kom etter ca. 1000 m, de neste 2000 m ble lange og tunge, men jeg ble ganske god til å løpe med denne smerte.

Som sagt hos meg kom dette problemet oftest når jeg overvurderte min egen form, ja løp litt vel offensivt og fort i forhold til treningsgrunnlag og dagsform. Det er mange teorier på hvorfor vi får denne smerten, men ingen er vitenskapelig bevist, så her er det lurt og finne litt ut av det selv. Når og hvor får du for eksempel dette problemet? Har du spist noe spesielt? Løpt for fort ? Spist for tett inn mot trening/konkurranser? Osv.

Teoriene for hold/sting er mange. Kramper i mellomgulvet er en vanlig forklaring. Da får kjernemusklaturen (mage/rygg) skikkelig juling, og det fører til hold/sting. Får du ofte hold/sting er det nok lurt og trene kjernemusklaturen noe, slik at du reduserer dette problemet.

Du trenger ikke bruke så mye tid, men 5 – 10 min et par tre ganger i uka vil hjelpe. Denne treninga kan du gjøre hjemme på ditt eget stuegulv, så noe fancy apparater trenger du ikke. Gjør det enkelt!! Da blir det oftere gjort.
Et annet viktig tiltak er å spise smart i forhold til aktiviteten.
Altså hva og når spiste du før løpetreningen?

Hvis kroppen bruker energi på å fordøye maten når du trener, får du lettere hold/sting. Mat som inneholder mye fiber og fett fordøyes saktere, så det er ikke så lurt å spise like før trening/konkurranser. Her er det altså viktig at du finner ut hva som passer for deg og forholde deg til det og ikke hør for mye på andres råd.

Hva med å skrive ned hva du har spist og når du spiste sist når problemet sting/hold dukker opp?
Min egen erfaring for å redusere problemet er også at jeg varmer opp minimum 15 min før jeg ”tråkker” til på trening/konkurranser.

Dette er lurt for de fleste kroppen får tilpasset seg litt gradvis før stor belastning. Prøv deg frem hva som passer for deg. Mange trimmere/aktive puster også for dårlig (puster ikke dypt nok ned i magen) det fører også ofte til hold/sting. Dette fordi de da får for lite oksygen til mage regionen.

Mitt råd til dere der ute som plages med hold/sting, legg merke til når og hvorfor dere får det og lag deres egne regler for spising, oppvarming osv.

Lykke til!!