Ønsker du bedre helse med enkle tiltak?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er du en av mange som ønsker å gjøre noe bra for helsa di uten at du skal forandre for mye på livsstilen din? Da er nok du blant folk flest. Vi ønsker en god helse, men er ikke villig til å gjør de store tiltakene. Kanskje noen små enkle grep kan få deg til å snu på livsstilen din og gjøre deg mer bevisst på de valg du gjør i hverdagen.

  1. Først av alt, når legger du deg om kvelden? Får du nok søvn eller? Visste du at bare en natt med dårlig søvn er nok til å forstyrre balansen mellom metthets hormonet leptin og sulthormonet grehlin i hjernens appetittsenter. Forsøk har vist at det fører lett til større inntak av fett, søtt og salt. Det er altså ikke bra for vekten eller fettlagrene dine. Det beste er å legge seg så tidlig at man våkner av seg selv før vekkeklokka. Det er vel noe å tenke på for oss alle!
  2. Se på maten når du spiser og ta deg tid til å tygge godt. Det er best. Metthetsfølelsen får vi ikke før etter ca. 20 min, så er vi opptatt med å se på TV eller å gjøre andre ting mens vi spiser, er det lett å spise for mye.
  3. Spiser du frokost? Det er lurt å starte dagen med en god frokost som er balansert, ikke spis bare raske karbohydrater fordi da blir vi raskt sultne igjen.
  4. Gå turer med litt fart, det gir raskt gode resultater. Jeg har sagt det før og gjentar det ofte. En rask gåtur gjør underverker på formen til de aller fleste. Man trenger ikke løpe dersom man går raskt noen ganger i uka. ( 30 – 60 min så fort at du har behov for en dusj etter turen)
  5. Reis deg opp en gang i timen og gå noen skritt. Det kan hjelpe deg til en bedre helse. Ja så enkelt kan det være
  6. Mediter eller ha en rolig stund for deg selv. Det er viktig og ha en stund bare for seg selv hver dag, om det så er bare 10 – 15 min. Da kan du sortere tankene dine og gjøre opp en status. Forskere ved Harvard University har funnet ut at du blir roligere og mer fokusert om du driver med meditasjon. Kanskje det kan være noe for deg i din travle stressede liv?
  7. Søk stillhet, gjerne samtidig som du gjør noe fysisk. Selv synes jeg en lett gå/joggetur alene ute i naturen gir meg ro og energi. Kanskje det kan være noe for deg også. Bare husk at du ikke trener for hardt da det kan virke mot sin hensikt. Jeg tror også at dersom du har med deg støyende musikk på øret når du går/løper disse turene er de ikke så effektive da du ikke får den roen som var meningen. Øv deg på og ha det rolig!
  8. Er du stresset? Kanskje du kan dempe stresset med rett pusteteknikk? Hva med å sette seg ned i 10 – 15 min og pust dypt (dvs. Pust med magen) og øv på dette. Det kan være vanskelig for en litt stresset person å få det til, men øving gjør mester.
  9. Fyller du tallerkenen med mat og spiser kanskje litt for mye til alle måltider? Et triks da kan være å bruke noe mindre tallerkener. Det viser seg nemlig at vi spiser mindre, men føler oss like mette dersom vi bruker mindre tallerkener. Adferdsforsøk viser at hjernen lures til å tro at du er mett, pga. at du har spist opp alt på tallerkenen. Jeg har hørt at flere hoteller bruker mindre tallerkener for at det skal gå mindre mat, og for at de skal kaste mindre mat.