Løvetannplanten til nytte og besvær.

 FullSizeRender

Våren/sommeren kommer for fullt nå og mange av oss har vært plaget av løvetannen i plenene våre lenge. Jeg har enda ikke funnet noen god løsning på denne løvetannplagen som kommer hver vår. Selv prøver jeg å fjerne blomsten før den blomstrer av, fordi da er det mange frø som blir til mange nye blomster. Det er mange som bruker løvetannblad i sommersalaten, kanskje det kan bli løsningen  for meg også. Ja , at denne fine blomsten kan bli en nyttevekst.

Blomsten er jo fin: Men det har ikke alltid vært slik. Det var først da nordboerne begynte å arbeide med jorden, at det kom inn ville, uønskede planter, eller ugress, der det ble dyrket ulike vekster som for eksempel korn. “Dette skjedde i starten av yngre steinalder, som varte fra 3000 til 500 f.Kr. Klimaet den gang var varmt og tørt, og mange typer ugress dukket opp på denne tiden” forteller forsker Helge Sjursen ved Bioforsk Plantehelse i Ås. Ifølge Sjursen, kom løvetannen til Norge allerede for ca. 10 000 år siden. Men det var først mye senere at den bredde seg til jordbruksdistriktene og ble regnet som et ugress.

FullSizeRender

Løvetannen sprer seg lett: Årsaken til at løvetannen har blitt så utbredt er at plantene blomstrer og sprer frø på noen få dager før gresset har begynt å vokse for alvor. “Frøene sprer seg lett med vinden og spirer så snart de kommer i åpen jord.

Forsker Helge Sjursen ved Bioforsk Plantehelse i Ås mener at det ikke er så vanskelig å bli kvitt løvetannen, men det krever litt innsats: “Hakking og luking med  løvetannklo er det mest effektive i hagen.

Det viktigste er å få med roten. Denne metoden har jeg prøvd mye, men det er ikke så lett, da roten på løvetannen sitter så godt og er vanskelig å få opp.

Spis ugress: Det er kanskje en trøst at løvetann har vist seg å være en nyttig plante fordi den fremmer biologisk mangfold i hagen. Insekter, blant annet villbier, samler pollen i fra løvetannblomstene.

Derfor er det best for naturen at vi lar noen løvetannblomster få stå i fred. Dessuten må vi ikke glemme at det er en næringsrik plante som kan brukes i matlaging. Løvetannblader egner seg godt i salater og det beste av alt den er både kortreist, sunn og gratis! Bladene gir en litt bitter smak, som kanskje kan sammenlignes med ruccola.

Det er ikke bare bladene til løvetannen som kan være nyttige i matlaging, men det går også an å lage hjemmelaget vin av blomsten til løvetann. På internett ligger det mange oppskrifter på løvetannvin, i tillegg til blant annet te, saft og sirup av løvetann.

Kilde: Bioforsk