Ned i vekt?

Små endringer, kan gjøre store forskjeller

Mange tror man må “sulte” for at man skal klare å gå ned i vekt. Dette er helt feil, dette kan faktisk slå motsatt effekt. Det gjelder å finne riktige matvarer som metter og som gir riktig energi. Bare man er kreativ, trenger ikke sunn mat være kjedeligere.

Trikset er å velge sunne alternativer i gjennom hele dagen. Velg matvarer som er fiberrik- og proteinrik mat. Bytt ut næringsfattig mat, men næringstett mat. Spis mye frukt og grønt, det metter mye og er sunne alternativer.

For mange kan det være lurt å finne en dag i uka, da det er lov med favorittsnackesen sin, men husk. Det er mengden som teller. Begrens deg til en fornuftig mengde. Godteri og snacks er ikke bra å spise dagelig, ikke for noen. Men å aldri kunne kose seg med noe er heller ikke bra. Derfor anbefaler jeg en balansegang her. Godiset smaker ekstra godt, når du venter en hel uke mellom hver gang. Så lenge du holder deg til en dag så er det bare å nyte, uten dårlig samvittighet. Da sparer du deg for mange kalorier de dagene du holder deg unna, og det vil være ekstra koselig når godisdagen kommer.

Kanskje du spiser mer enn før?

Mange som vil ned i vekt har kanskje slitt fordi de faktisk har spist for lite sunn mat. Sunn og god mat inneholder ofte mye mindre kalorier, og derfor vil du kanskje når du endrer kostholdet, oppleve at du faktisk totalt spiser mer mat enn du ellers har gjort. Dette er ikke ukjent. Når kaloriinnholdet går ned, er det plass til å innta mer mat. Det betyr at om du endrer og vender deg til en sunnere livsstil, så trenger du faktisk ikke gå rundt og tenke så voldsomt på matinntaket, sett at du velger riktig.

Det trenger derfor ikke være så kjedelig å endre kostholdet sitt. For her handler det om å bytte ut usunn og næringstett mat, med sunn mat og en variert kost med en god sammensetning av karbohydrater, proteiner og fett.

Det handler ikke om at du skal fjerne alle matvarer du synes er gode. Det handler først og fremst om at du må tenke på balansen mellom hva som brukes og hva som spises, slik at det blir en stabil balanse.

Små endringer er ofte nøkkelen

Det er ofte små endringer som er nøkkelen til forandringer som man klarer holde over tid. Dette har jeg sett på mange av de jeg har hjulpet med livsstil og kosthold til nå. Det er ofte motiverende å se at de små tingene, gjør store forskjeller. Det handler om bevisstgjøring, kunnskap om næringsstoffet og sunnere valg i hverdagen.

Spis mye grønnsaker- og frukt, minst fem porsjoner per dag, grove kornprodukter, fisk, magert kjøtt  og begrenset mengde med både salt og sukker, så er du på god vei. Drikk også nok vann i løpet av dagen.

Husk mellommåltider

Når man skal ned i vekt, er det viktig å spise litt og ofte. Da får du en jevnere blodsukker og kroppen vil hele tiden ha nok energi til det den ønsker. Spis 3-4 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider. Husk å være aktiv minst 30 minutter daglig, dette gir stor helsegevinst og er bra for forbrenningen.

Husk – litt og litt avgangen

Husk at når ting skal endres så er det best å ta litt og litt av gangen. Det vil ta tid med forandringene, men de små tiltakene du gjør vil hjelpe deg mot ditt mål. Uansett om det er stort eller lite.

Gode næringskilder

Eksempler på sunne matvarer som holder deg mett lenge er avokado, frø, kjerner, nøtter og laks. Dette er nokså kaloririke matvarer men inneholder sunt fett, og holder deg altså god og mett. Hvis du vil ha noe mindre kaloririkt er cottage cheese, kylling, egg og havregryn gode alternativer.

Trenger du råd og hjelp ta kontakt med : – MK –