Hvilke feil er de vanligste blant mosjonistene ?

 

IMG_5280

Veldig mange av de ivrige mosjonistene gjør mye som ikke er så lurt når det gjelder trening. Svært mange trener litt for mye hardt i forhold til sitt nivå. Jeg får ofte besøk av mange av disse ivrige løperne hos meg på mine PT – timer på tredemølle. Mange av disse får jeg ”omvendt” til litt mer langsiktig tenking rundt sin trening.

Ekstra moro er det når de får fremgang og når målene sine. De har jeg hatt mange av i år. Det er moro for meg, men ekstra moro for de som skal nå målene sine. De trener roligere ( lettere ) enn før og får   bedre resultat. Interessant ikke sant? Det er vel en god oppskrift. Det viktige er å gjøre noe jevnt og trutt ikke mye og hardt en periode for så og gjøre lite eller ingenting en periode. De forstår da at det er lurt og trene variert og ikke med så veldig høy fart eller høy puls.

Trener en veldig hardt kommer formen fort, og da blir mange nybegynnere ekstra ivrige og tror at denne trenden bare skal fortsette oppover. Slik virker det ikke dessverre. Det har vi vel alle erfart en eller annen gang, selv vi topp idrettsutøvere. En annen ting som også ofte skjer dersom en starter med litt for intensiv trening, en får skader. Og det er i alle fall ikke gøy for en som har startet  opp og kommet godt i gang.

Viktig å trene rolig innimellom og da mener jeg rolig: Trener du nesten hver dag (5 – 7 ganger i uka) anbefaler jeg at du kan trene en – to noe hardere økter pr. uke, de andre øktene bør være rolig. Det er ofte her de fleste gjør feil. De trener de rolige øktene litt for hardt, og de harde øktene alt for hardt. Det er jo ikke rart at man stagnerer etter en kort stund, eller får skader.

Selv gikk jeg ofte i de tøffeste motbakkene når jeg var ute på langtur (den gang var jeg altså verdens beste langdistanse løper) ellers kunne ofte langturen bli litt i tøffeste laget syntes jeg. (for høy puls for ofte dersom jeg var på en lang rolig løpetur) Gjorde jeg ikke dette på langturene mine brukte jeg lengere tid på å restituere meg og det kunne gå utover kvalitets treningen min senere i uka. Kroppen hadde ikke tatt seg skikkelig igjen. Regner med at du/dere som trener litt har merket dette.
Mye av den tiden jeg drev og løp hadde vi ikke hjelpemidler som puls klokker, derfor måtte vi av og til stoppe for å sjekke at pulsen ikke var for høy (talte på gammel måten)

Etter hvert som pulsklokkene kom brukte jeg den mest for å holde pulsen nede på rett nivå både på langturene og intervall treningene. Dere har i dag muligheter til å passe på disse viktige faktorene ved trening altså puls. Derfor er det lurt å kjøpe seg en puls klokke dersom du er usikker på hvordan du skal trene, men ikke bli ”slave” av klokka. Jeg kjenner mange som er blitt det. Da er man på vill spor. Pulsklokkene i dag viser så mange data at en kan bli forvirret, men det viktigste med en puls klokke er at den viser puls. Alle de andre funksjonene som gjennomsnitts fart, hastighet, GPS, hvor mange km løpt osv. er ikke så viktig. Men motiverer det deg på riktig måte så kjøp deg en slik, men vær obs på farene.

Lykke til!!