Nå er ramsløken blitt veldig populær til matlaging.

 


Foto: Mette Thomsen

Ramsløk er ikke noen sjelden plante i Norge. Men i den senere tid har den blitt så populær at forskere og gastronomer frykter at den kan bli borte hvis vi ikke begynner å dyrke mer av den. De siste årene har begrepet nordisk mat spredd seg både blant forskere og matkjennere. Ramsløken er bokstavelig talt krydderet i denne mattrenden. Den har blitt svært populær de siste 5-6 årene. Det både gleder og skremmer mange. Selv om ikke ramsløk er en sjelden plante i Norge, kan den bli truet dersom mange drar ut i skogen og plukker denne planten. På grunn av denne populariteten har Bioforsk i Oppland satt i gang et forskningsprosjekt som ser på muligheten for å dyrke ramsløk for kommersielt salg. Forskerne har samlet ramsløk fra ulike steder i   Norge og undersøker nå ulike egenskaper som har betydning for dyrking av ramsløk.

Bruker ramsløk til det meste: Kenneth Haugeland og hans kulinariske kolleger bruker ramsløk til det meste de to månedene sesongen varer. Og de bruker også det meste av planten, bortsett fra roten. Ikke fordi den ikke kan brukes, men fordi vi skal være forsiktige. Vi bør ikke høste for mye ramsløk. Hvis røttene får stå, blomstrer ramsløkene neste år og sår nye frø.

Vikingenes løk: Ramsløk har mange navn. Noen kaller den vikingløk, fordi vikingene hadde med seg ramsløk når de reiste ut på tokt.

For alle som nå skal ut og lete etter ramsløk må være klar over at Ramsløken ligner ganske mye på liljekonvall. Og den er ikke sunn. Den er tvert imot veldig giftig. Så pass på!! Men har man sett ramsløk blomstre, tar man ikke feil. Den har helt annerledes blomster enn liljekonvallen. Og dessuten lukter den tydelig løk.

Kilde: Forskning.no