Lysterapi mot mørketid ?

Foto: Velvære grosisten

Lysterapi2

 

Nå i mørketiden synes jeg at jeg blir mye trøttere, mindre opplagt og føler meg av og til litt deprimert. Har du det slik også? Jeg bruker/har brukt  lysterapi på denne tiden av året pga. dette. Du lurer kanskje på hvordan jeg gjør dette? Jeg har en lysterapi lampe ved arbeidsplassen min og skrur på den 1- 2 timer hver dag. Jeg synes det hjelper og kan anbefale dette på det varmeste.

Kanskje mange av oss nordmenn  som blir deprimerte hver vinter på grunn av for lite lys kan føle seg bedre med slike enkle tiltak. Men da er det viktig at mankjøper seg en skikkelig  lysterapi lampe. Typiske tegn på SAD (Den tekniske betegnelsen på vinterdepresjon er sesong-avhengig affektiv lidelse, med den treffende forkortelsen SAD på engelsk.) er at du føler deg trett og slapp. Energien forsvinner, du sover lenger, spiser mer snop og føler deg deprimert, da er det store muligheter for at du er rammet av vinterdepresjon. Særlig om du føler disse symptomene rammer deg på denne tiden av året (senhøst eller tidlig vinter).
Tidligere undersøkelser har vist at Norge har verdens høyeste forekomst av vinterdepresjoner med opptil 25% av befolkningen som plages av mørketiden. Det er kanskje ikke så rart når vi tenker på at store deler av Norge nesten ikke har dagslys på vinteren.
Men heldigvis finnes det medisiner. Og da snakker vi ikke bare om piller, men rett og slett lysbehandling mot problemet.
Lysterapi : Lysterapi regnes i dag som en av hovedbehandlingene ved vinterdepresjoner. Lysbehandlingen virker raskt, mange pasienter merker effekt allerede etter første behandling. Omkring 70% av de som reagerer positivt på lysbehandling opplever bedring første uke.
Terapien består av at du retter øynene mot en sterk lyskilde i en periode hver dag. Lyskasser med riktig lysstyrke kan du få kjøpt eller du kan gå til behandling hos en terapeut.
For mange kan lysbehandlingen avsluttes etter en eller to uker, uten tilbakefall. Ved manglende eller delvis effekt bør man gjøre en nærmere søvnanalyse og eventuelt endre behandlingstidspunkt, eller noen ganger øke lysintensiteten.

Det er forskerne ved University of California, San Diego bekrefter at sterkt lys har en positiv effekt på depresjoner.

Disse punktene kan indikere at du trenger mer lys i mørketiden:

 1.  Om høsten og vinteren er jeg mer trist og nedfor enn om sommeren
 2.  Jeg har mindre tiltakslyst og energi enn om sommeren
 3.  Jeg sover mer vinterstid enn om sommeren
 4.  Jeg fungerer mye bedre i den lyse årstiden
 5.  Om vinteren er det vanskeligere for meg å stå opp om morgenen
 6. Andre merker at jeg er mer tungsindig om vinteren
 7. jeg veier mer om vinteren
 8. Jeg føler meg mindre tungsindig og nedfor om jeg reiser en tur til syden
 9. Om sommeren er jeg mye gladere
 10. Jeg har følt meg deprimert de siste to (flere)vintrene
 11. Jeg har hatt mindre energi de siste to (flere) vintrene
 12. Om vinteren har jeg et større søt behov
 13. Jeg spser for mye om vinteren
 14. Jeg har mindre sexlyst i mørketida
 15. Jeg har søvnproblemer i vinterhalvåret
 16. jeg vet at for lite sol kan være helsefarlig
Kilde: Din side helse