Kan alle vi sjokolade elskere juble nå?

 images

En god nyhet for alle oss som elsker å spise en sjokolade eller to. Å spise sjokolade er ikke så skadelig som vi har trodd, selvfølgelig dersom vi ikke spiser for mye og for ofte.

Forskere har funnet nye grunner til at det er lurt å spise litt sjokolade og da helst mørk. Når vi har noen vitenskapelige argumenter for å spise, da er det lettere for oss å gjøre det uten å få dårlig samvittighet. Nyere forskningsdata sier at noen biter mørk sjokolade reduserer sjansene for å få blodpropp med 25 – 50 %.

Dette høres jo nesten uvirkelig ut spør du meg. Under forsøket ble frivillige «forsøkskaniner» gitt mørk, hvit eller melkesjokolade, og resultatet fra disse forsøkene ble den mørke sjokoladen vinneren. Altså var det aller best å spise mørk sjokolade, men også melkesjokolade kunne ha gode virkning.

Kan sjokoladespising hjelpe oss mot benskjørhet?

Sjokoladen kan hjelpe mot beinskjørhet, mener forskere fra Oklahoma State University. Sjokolade inneholder noen polyfenoler (familie av viktige antioksydanter som beskytter og forebygger), som hjelper kroppen med å vedlikeholde skjelettet.

Kroppen slites ned og bygger opp beinvev hele livet, sier Dr. Brenda Smith ved Department of Nutritional Sciences. I barndommen bygges det mer enn det brytes ned, men når man blir gammel begynner man å miste mer og mer beinvev. Forskerne tror imidlertid at nedbrytingen kan bremses noe ved å spise mat som inneholder polyfenoler, (som bl.a. kakaobønner) det er her gladnyheten om sjokoladespising kommer. Men også her gjelder den universelle regelen «alt med måte»

Friskere hjerte og null hull.

Det er ikke bare skjelettet som har nytte av polyfenoler. Denne stoffgruppa inneholder sterke antioksidanter, og ligner mye på dem man finner i frukt og grønnsaker.

Antioksidantene beskytter kroppens celler mot skader, og virker forebyggende mot både hjerteproblemer og kreft. Kakaoen inneholder faktisk så mange bra stoffer at den kan forlenge livet. Forskere ved Harvard School of Public Health undersøkte 8 000 mennesker over 65, og fant ut at moderate sjokoladespisere gjennomsnittlig levde ett år lenger enn de andre.

Og det er da noe og tenke på for oss som elsker sjokolade. Men det mest overraskende av alt er kanskje at kakao inneholder stoffer som hemmer bakterievekst i munnen. Forskerne mener også at man ikke engang får hull i tennene av å spise sjokolade.

Ikke overdriv.

Feit blir man selvfølgelig dersom man ikke viser litt måtehold med sjokoladespisinga. Det er nok derfor de fleste helseekspertene er nøye med å dempe fordelene ved å spise sjokolade noe.

Rapportene slutter nemlig som oftest med en formanende pekefinger, og beskjed om at forskningsresultatet for all del ikke må oppfattes som en oppfordring til uhemmede sjokoladespising.

Kilde: Forskning.no