Kan rynker bekjempes med mat og trening?

Mat: Ut med sukker, inn med fisk og fiber

 1. Begrens det søte. Det er lurt å kutte ned på søtsakene man spiser, hvitt brød, jus, sukkerholdig brus, ris mm. Alle raske karbohydrater kan virke negativt på bl.a. rynkene vi får.
 2. Vi kan få god beskyttelse fra fisk. Lurt av oss å spise fet fisk som inneholder Omega 3 – fettsyrer
 3. Betennelser kan leges med urter. Det er god hjelp i å spise enkelte urter dersom vi vil beholde en fin og ung hud.
 4. Viktig å velge rett fett. Vi kan få antiinflammatorisk fett bl.a. fra olivenolje, mandler, nøtter, avocado.
 5. Kostfiber kan gi oss stabil energi. Det er alltid lurt å spise grove grønnsaker, nøtter og belgfrukter. Disse matvarene inneholder mye kostfiber som stabiliserer blodsukkeret og som gjør at vi unngår de kraftige insulinsvigningene.
 6. Sats på mer grove produkter. Det er ingen tvil om at fullkornprodukter er et bedre valg enn hvitt brød og andre raske karbohydrater.
 7. Viktig med krom. Mineralet Krom hjelper insulinet med å stabilisere blodsukkeret. Fine kilder til det er nøtter, skalldyr og magert kjøtt.

 

Trening: All trening/fysisk aktivitet monner.

 1. Ta trappa i stedet for heisen
 2. Kjør minst mulig bil (gå, sykle i stedet)
 3. Lette treningsturer er mer enn bra nok

Inaktivitet virker som sukker: All bevegelse hjelper. Akkurat som sukkerinntak får inaktivitet blodsukkeret til å stige. Dersom du ikke beveger deg , kan insulinet fungere dårligere. Dette fordi cellene ikke merker hormonet og dermed ikke får ”ryddet ” sukkeret ut av blodet. Det fører altså til at blodsukkeret vil være høyt lenge. Ikke bra!!

Ikke tren blodsukkeret til et bunn nivå. Fysisk aktivitet gir oss det gode ved sukkeret. Det danner signalstoffet serotonin i hjernen og lurer hjernen til å tro at det får sukker. Men ikke tren så mye at du går tom for blodsukker, da får vi nemlig akutt lyst på noe søtt

apyramide630-SDULmLbAzlznzjiC7DWtXA

Figur 1:

Hvordan skal vi finne ut hvordan vi kan spise antiinflamatorisk ? Da kan du ta en titt på matpyramiden (figur 1) Hvordan bruke denne pyramiden? Det enkleste rådet er å spise fra de to nederste lagene og minst mulig fra de lagene på toppen. Matpyramiden kan hjelpe oss til å finne en balanse som reduserer risikoen for å få betennelse i kroppen, og slapp rynkete hud.

Hvordan stoppe sukkerdjevelen?

 1. Unngå og ha søtsaker, potetgull, sjokolade, is ol. i huset
 2. Spis ordentlig mat som metter og gir et stabilt blodsukker.
 3. Spis langsomt, slik at du kjenner at du blir mett.
 4. Må du ha noe søtt, så prøv å begrens det til et minimum
Kilde: Nutrition and aging skin