Du trenger bare fysisk aktivitet!

Vi blir fortalt daglig av reklamer og offentlige kampanjer om hvordan vi kan få et bedre liv. Vi må trene, slanke oss, spise riktig, komme i form på to uker, få fast rumpe på 1-2-3 osv. Dette maset har vist seg å ha liten virkning på folk flest. Og mange får skyldfølelse fordi de ikke lykkes. Det er et ordtak som sier at det enkle er ofte det beste.

Vårt budskap er enkelt: Du trenger ikke trene, så lenge du er fysisk aktiv! Vi håper dette pirrer nysgjerrigheten din. Det er viktig å ha et helhetlig syn på helse og livsstil. Det moderne mennesket har ofte en kropp som er understimulert og et hode som er overstimulert. Vi anbefaler deg et godt kosthold uten at du blir fanatisk, hvile i passe doser, mindre stress, og daglig fysisk aktivitet i en eller annen form.

Arenaen for den fysiske aktiviteten er også viktig, du må like det du gjør. Det er ikke stor dose fysisk aktivitet som anbefales; en halvtime om dagen med moderat fysisk aktivitet gjøre godt for helsa. Dette gjelder uansett alder, det er aldri for seint å begynne! Du kommer selvfølgelig ikke i kjempeform av denne ”minimumskvoten”, men du får en stor helseeffekt sammenlignet med et liv i sofaen.

Må det være så vanskelig?

Ikke alle får gode assosiasjoner når de hører ordet ”trening”. Noen har vonde minner fra gymtimene, andre har slitt benken i et lokalt idrettslag. Ofte er de negative tankene knyttet til en følelse av manglende mestring. Vi mennesker er dessuten ikke alltid rasjonelle. Vi velger ikke alltid å gjøre det som er bra for oss.

Og det gjør mindre inntrykk at noe er skadelig, kanskje særlig når vi snakker om livsstil. De fleste trenger mer enn kalde fakta for å reagere. Hvis denne artikkelserien kan gi deg noen gode følelser og erfaringer med fysisk aktivitet, har vi oppnådd mye. Da vil det bli lettere for deg å velge en sunn og aktiv livsstil – og du blir sprek hele livet!

Utgangspunktet ditt har mye å si for hvor mottakelig du er for budskapet vårt. Derfor gjelder det å kommunisere riktig enten du er helt utrent eller en aktiv mosjonist. Den beste måten å motivere deg på er å skape positive følelser rundt temaet. Livet og kroppen er kompliserte greier – det er alltid mange faktorer som spiller sammen i det gode liv.

Våre internasjonalt anerkjente anbefalinger støtter seg også på forskning. Så hva er det som er annerledes i vårt tilfelle? Jo, her har man kommet til gode konklusjoner som lett lar seg praktisere av folk flest, livet ut – rett og slett fordi rådene er enkle!

Vårt fremste råd er å satse på hverdagsaktiviteter som medfører bevegelse. Så kan du gjerne spe på med forskjellige former for trening. I tillegg til god helseeffekt vil det gi deg bedre fysisk form og muskelstyrke.

 

Kilde: ”Sprek hele livet” av Ingrid og Arve Kristiansen