Hva anbefales av trening under svangerskapet? (DEL 2)

Hvilke type trening skal du velge? Kondisjonstrening (aktiviteter som styrker hjerte/lungefunksjonen)   og styrketrening (muskelskjelettfunksjonen). Kondisjonstrening kan være aktiviteter hvor en bruker store muskelgrupper som f.eks. å gå, løping, dans, svømming, sykling, roing, langrenn mm. Det finnes ingen dokumentasjon på at at gravide ikke kan delta i slike aktiviteter, men den enkelte gravide må vurdere egne ferdigheter og belastninger. Styrketrening er en viktig del av den generelle treningen. Det er begrenset med kunnskap om styrketrening i svangerskapet, men generelt anbefales det å trene med litt lavere vekter med mange repetisjoner.

Treningsintensitet: Her er det viktig at en går til lege og følger legens råd, spesielt dersom noe ikke er helt normalt, eller at den gravide ikke føler seg 100%. Normalt anbefales treningsintensiteten for å bygge opp og vedlikeholde god form på ca. 60 – 85 % av maks puls, intensitetsområdet (60-70%) synes kanskje å være passende for de fleste gravide som ikke har deltatt i fysisk trening før graviditeten, Det er ikke vist skadelige effekter av en slik treningsintensitet. Selv ble jeg testet under mitt 2. Svangerskap, og høy puls hos meg gav ikke fosteret noe særlig høy puls.

Varighet av trening : Treningen bør ikke være for langvarig. Vær forsiktig med trening i for varmt og fuktig ver . Vær nøye med væskebalansen og unngå overoppheting. Sørg for riktig energitilførsel. Hvor lenge en skal være aktiv er vanskelig å si, da det er avhengig av intensitet og hvor mye en har trent før graviditeten. Med andre ord her bør man bruke sunn fornuft.

Progresjon : Gravide kvinner som ikke har drevet med fysisk trening før de ble gravide, bør i starten være forsiktig. De kan starte opp med litt lett fysisk aktivitet ca. 30 min pr. dag og øke litt etter hvert både lengde/intensitet. Svangerskapet er ikke tiden da en virkelig skal begynne å trene, dersom en ikke har gjort det før.

Gravide som er i god form på grunn av regelmessig trening før graviditeten, bør ikke ha ambisjoner om forbedre formen under svangerskapet. De bør akseptere at formen går noe ned i siste del av svangerskapet. Idrettsutøvere prøver å holde en mer intens trening gjennom hele svangerskapet, og de starter opp med hard trening raskere etter fødselen.

Noen idrettsutøvere er nok redde for å trene hardt under svangerskapet da de er redde for at høy puls kan virke negativt inn på fosteret. Det som er helt klart er at kvinner som trener, opplever enklere svangerskap og mindre kompliserte fødsler. Er du vant til å trene, kan du trygt fortsette med det når du er gravid. Dersom du ikke trener, er det ypperlig å begynne nå. For så lenge du tar noen enkle forholdsregler, er det bare positivt for både deg og barnet ditt at du holder deg aktiv – så fremt du har et normalt svangerskap og ikke lider av spesielle sykdommer.