Hvordan sko seg for vinterløping ?

Piggsko eller brodder ?

Når en løper eller går på vinterføre? Og til det vil jeg svare. Hva skal du bruke skoene/broddene til? I dette innlegget skal jeg prøve å gi noen gode råd om løping/gåing på glatt underlag, altså snø og is. Vi har jo allerede hatt noe av det føre i år og mer kan det bli i løpet av vinteren/våren. Det er derfor jeg synes det kan være ok med noen gode råd til alle dere der ute som lurer på hva en skal ha  på beina når en ferdes ute på glattisen.

Selv har jeg løpt og gått mye hele vinteren i mange år, både som topp idrettsutøver og nå når jeg er mosjonist og PT – trener, for utøvere på alle nivåer. Snø og is en utfordring for mange løpere. Det var ikke alltid like lett å få til skikkelig løpetrening ute på vanskelig vinterføre. Derfor brukte jeg skiene mye, det sparte beina og gav variasjon i treningsarbeidet. Men for å bli en bedre løper er det nødvendig å holde kontakten med løping ute på vinteren også.

Tredemølle løping gir ikke akkurat den samme effekten, fordi da bruker vi ikke leggene (bakken flytter seg når du løper på mølle, det er motsatt når vi løper ute) Skal du altså løpe ute på vinteren er det derfor viktig å finne frem til en sikker ”piggsko” eller noen gode brodder. Her er det skoene, piggene og broddene som gjør at du kan løpe hele vinteren. Løping er like effektiv om vinteren som resten av året dersom en har riktig skotøy (eller brodder).

De senere årene har jeg brukt en del brodder når jeg er ute og løper eller går. De jeg synes er best både når det gjelder slitestyrke og bruker vennlighet er Snowline (for løpere).

Snowline har også en modell som er kraftigere, som jeg bruker til alle mine Nordic walking (stavgang ) turer. De sitter like godt på is som snø. Så de vil jeg virkelig anbefale.

Men dersom du er løper og har noen favoritt joggesko, så kan du også få pigget disse. Det kan kanskje være mest aktuelt for den ivrige løperen, som liker og ha gode lette jogge sko å løpe med året rundt.

Vinterpiggsko: De fleste vinterpiggskoene er bygget opp som en mengdetreningssko som har pigger i sålen. De har god demping og godt feste. I en vinterpiggsko får du løpsglede med godt feste på snø. Du har en sko som varer i flere sesonger, ( selvfølgelig avhengig av hvor mye du bruker de). Foruten feste på snø og is, kan vinterpiggskoene brukes i terrenget når våren kommer, og vil gi deg godt feste på skogsstier og steder der underlaget kan være sleipt.

Hvordan er det å løpe med piggsko på asfalt? Det gjør ingenting om du løper litt på asfalt. Du vil merke piggene, er asfalt biten du løper på lang er det nok lurere å bruke brodder som du kan ta av deg når du kommer på bar asfalt. Skoene blir selvfølgelig også raskere slitt om du løper mye på asfalt. Mange har et rart forhold til brodder, ja de mener det er bare for ”gamle” folk som trenger brodder. Men å bruke brodder gir deg muligheten til å løpe med dine favorittsko hele vinteren på is og snø , så det kan jeg anbefale.

Brodder eller pigger – hva lønner seg?
Et par løpesko med pigger får du kjøpt for ca. 1500 kroner. Vil du heller bruke dine gamle joggesko, som du kan får pigget opp , vil det koster noen hundre kroner. Velger du å kjøpe brodder vil det koste fra 300 – 700 kr. Uansett hva du velger må du tilpasse løpingen/gåingen til underlaget. Den store fordelen med brodder er at man kan ta av broddene dersom det er bart eller om man skal inn på tregulv. Du kan dermed bruke favorittskoene dine hele året uten å gli.

Lykke til med løpinga på vinterføre!!