Du har ikke tid til å trene når du har barn?

Har du ikke tid lenger?

Før jeg fikk barn leste jeg og hørt jeg ofte at man ikke rekker eller får til det man vil med barn i hus. Jeg skjønte at det fort ble andre prioriteringer, og det er jo helt naturlig. Likevel handler det vel som mye annet i hverdagen, om planlegging. Det handler om å planlegge hva man har lyst til og hva som er realistisk.
Mange fortalte meg at jeg kom til å slutte å trene, eller i hvert fall trene mye mindre når jeg fikk barn. Men dette handler også om livsstil. For meg hadde det vært helt uaktuelt å slutte å trene. Da tror jeg at jeg hadde litt en dårligere mamma faktisk. Grunnen er mange. Jeg har for det første alltid vært mye aktiv gjennom barndommen, jeg har trent regelmessig i mange år. Og jeg føler meg bedre, har mer energi og det er rett og slett blitt en vane og en livsstil som passer meg og mitt liv. Det handler altså om at det er viktig å bruke tid på ting som er viktig for deg, så lenge det lar seg gjøre. Trening og aktivitet er viktig for meg. Det er også en verdi jeg vil bringe videre til Millian.

Jeg var heldig som kunne være aktiv gjennom hele svangerskapet, noe som selvfølgelig ikke en selvfølge for alle. Jeg hadde også en fin fødsel uten komplikasjoner. Alt dette gjorde at treningslysten uten mage, kom fort tilbake. Jeg trente etter noen dager, men tok dette gradvis.

Vi bestemte oss tidlig for at vi skulle kjøpe oss en løpevogn, akkurat fordi da kunne man trene selv om man var alene med Millian. I permisjonstiden min gikk eller løp jeg med vogn hver dag. Det er veldig fint å kunne være aktiv sammen med babyen. Jeg hadde også barnevakt de gangene jeg kunne trene alene. En kombinasjon av dette har vært helt topp. Nå er jeg så heldig at både mormor, morfar, tante og onkel til Millian er naboene våres. Så barnevakter er det stort sett lett å finne. Og det er jeg veldig glad for og det er bra for alle parter og kunne bruke hverandre.
Målet med dette innlegget er egentlig bare å fortelle at det er ofte mange muligheter, også når man har barn. Men dette kommer så klart an på barnets behov eller lignende. Nå har jeg vært heldig, da Millian både har tatt flaske ( i tillegg til å ha blitt ammet) og er veldig glad i å leke med alle han har rundt seg. Han er en sosial type som liker å være med alle.

Jeg snakker bare av mine erfaringer, og jeg vet dette kan variere. Men uansett, så mener jeg det er viktig å fortsette med trening og aktivitet hvis det var viktig for deg før du fikk barn. Selvfølgelig er du da avhengig av andre enn deg selv, men med planlegging så kan du få det til. Thor Kristian og jeg merker at vi trener mindre sammen enn før, men vi er flinke til å unne hverandre en treningsøkt alene, om det er det man skulle trenge etter en lang dag. I helgene har vi allerede fått inn en rutine at vi går eller løper (ski på vinteren) en lang tur en av dagene i helgen. Dette er noe som er viktig for oss begge, og vi vil at Millian skal ta med seg dette videre. Jeg trener litt mindre enn før, men jeg har en aktiv jobb som gjør at aktivitetsnivået er like høyt som før, men det er ikke bare egentrening også jobb med kunder.

Tips til å komme i gang/fortsette med trening når du har barn:

– Utnytt tiden når barnet sover på dagtid (løp med vogn eller tren på stuegulvet)
– Tren på rundgang på kveldstid (dersom dere er to om barnet)
– Kjøp en løpevogn eller sykkelvogn
– Kjøp litt lett hjemmetreningsutstyr så du alltid har muligheten til å være aktiv i løpet av dagen
– Kjøp deg en løpemølle, romaskin, spinningsykkel eller lignende så du kan trene når barnet har lagt seg
– Skaff en barnevakt en gang i blant så du kan få litt egentid på trening
– Gå turer med vogn sammen med andre med barn (husk at tur med vogn er super trening)
– Kjøp bæremeis eller bæresele og ta med barnet på tur, topp kondisjon og styrketrening (mer og mer styrke jo mer barnet vokser)

Jeg tror at dersom du har mulighet til å gi deg selv litt treningstimer hver uke, så vil du orke å være en enda bedre mamma eller pappa. Trening gir overskudd og det er ingen hemmelighet at man trenger litt ekstra overskudd som småbarnsforeldre. Det krever sitt, men derfor er det viktig å holde seg i form. Og husk å ikke ha dårlig samvittighet de dagene du ikke orker trening, uansett om du har bestemt deg for det. Vi har alle tunge dager, og netter og dagsformen er ofte avgjørende. Men du vil uansett aldri angre om du til slutt kommer deg ut. En gåtur holder de dagene du er veldig sliten.

Trenger du råd og tips? jeg hjelper deg! Ta kontakt.