Hvordan styre utholdenhetstreninga riktig?

Styring/Kontroll/Måling av utholdenhetstrening

Vi har mange måleenheter å ty til under fysisk aktivitet og utholdenhetstrening. Det kan være tidsmåling, km telling, fart, puls, melkesyre, stegfrekvens, kart av rute og stigningsprofil osv. De siste årene har fått helt nye og utrolige målemetoder gjennom GPS klokker og mobiltelefoner.
Det store spørsmålet er imidlertid hva som er viktig å måle.
Som skiløper var vi mest opptatt av å telle timer, mens friidrettsmiljøene var mest opptatt av å telle km. Dette var i en tid det ikke fantes GPS. I dag får du med deg alle målinger og enheter fra GPS klokka med unntak av melkesyre. Og det er vel bare et tidsspørsmål når vi får dette på superklokkene også.Så da er det ikke snakk om hva man skal måle, men mer hva man skal konsentrere seg om og følge med på.
Du har sikkert vært ute med løpere som tykker på klokka si ved hvert stopp man gjør. Mange blir helt avhengige av denne trykkingen. Dette er bare en dum, tullete uvane, og motivet bak tar ofte utgangspunkt i å få best mulig gjennomsnittsfart.

Farten er en veldig dårlig målingsenhet av trening pga. alle faktorene som kan påvirke den. Det kan være motbakke, nedoverbakke, underlag, skotype, terreng, medvind, motvind, kaldt, varmt, mye klær, lite klær osv. osv.
Farten er kun viktig ved 2 anledninger, nemlig konkurranser og testløp. Her skal man prestere, dvs. disponere riktig og belaste alt man klarer. Fart er jo forholdet mellom distanse og tid. Glem derfor farten ved trening og du viser at du skjønner forskjell på trening og konkurranse.

Men hva skal jeg bry meg om fra GPS klokka?

Du skal konsentrere deg om pulsen under trening. Pulsen forteller deg hva treningen «koster» for kroppen. Da trenger du et brystbelte som måler og sender pulsen til klokka/mobilen. Teknologien med måling direkte fra klokka mot håndleddet er fortsatt i en litt for tidlig fase teknologisk, dvs. ikke nøyaktig nok.
Vi har imidlertid et nytt dilemma, å måle pulsen er jo greit, men det store spørsmålet er hvilken puls skal jeg ha på de forskjellige treningstypene.
Stikkordet på spørsmålet er terskelpuls. Vi bruker kun terskelpuls som referanse i treningsarbeidet, vi bruker aldri makspuls som vi mener er uinteressant. Man burde derfor bli testet for å finne terskelpulsen.

Dette er noe jeg/ vi i Team Kristiansen gjør på mine/våre kunder omtrent daglig. Jeg opplever kunder som har vært innom et testlaboratorium. De har tatt en terskeltest på en halvtime, ofte i motbakke på testmølla. De får kanskje utlevert ei lefse med datautskrifter etter testen, noe de færreste forstår og skjønne så mye av. Jeg/vi tester kun med mølla uten bakkevinkel, altså flat løping som er det de fleste satser på. I tillegg sitter vi ned og vurderer og forklarer hva vi har gjort, og hvordan bruke dette i det praktiske treningsarbeidet.

Har du kunnskap og kontroll over pulsen din har du også indirekte kontroll over melkesyra di. Puls og melkesyre har en nær sammenheng med hverandre. Terskelpuls er det maksimale belastningsnivået hvor man har en biokjemisk, relativt stabil balanse i muskulaturen. (Man greier ikke ligge her så lenge, kanskje 30 min) Erfaring viser at melkesyrenivåer over terskel ikke er gunstig for utholdenhetstrening.

Trenger du hjelp med treningsarbeidet ditt? Ta kontakt med oss i Team Kristiansen. Vi hjelper deg gjerne.