Hvordan trening gir mest energi forbruk i timene etter at du har trent?

images 

Når jeg snakker med mosjonister som driver og trener og er fysisk aktive i dag synes jeg det høres ut til at mange trener for å kunne spise det de ønsker og ha god samvittighet. De er rett og slett motivert til å trene pga. det. Jeg tror imidlertid det ikke er den beste motivasjonen, dersom du skal bli glad i å trene være  fysisk aktiv over tid. Da er det viktigst å finne en eller to treningsformer du liker og som du tror du vil fortsette med. Det gir det beste resultatet over tid, og kanskje også beste helsegevinst. Det er vel til syvende og sist det viktigste for oss alle; leve lenge med høy livskvalitet. Er du ikke enig?

Forbrenning etter kondisjonstrening: Dersom du trener kondisjonstrening med lav eller middels lav intensitet (under 70% av maks puls), vil forbrenninga etter trening ikke være så veldig høy, men høyere enn om du bare satt stille hele dagen. Forbrenninga etter en kondisjonsøkt stiger i takt med intensiteten og lengden på treningsøkta og selvfølgelig hvor mange muskler du har aktivisert under selve treninga/aktiviteten.

Økt etter forbrenning får en etter en treningsøkt der en har brukt flest mulig muskler, altså har du gått en rask tur har du en lavere etterforbrenning enn dersom du har gått en rask tur med staver. Dette pga. at går du med staver bruker du flere muskler (vel og merke dersom du bruker stavene aktivt) Langrenn og svømming er også slike treningsøkter hvor du bruker mange muskler og som gir økt forbrenning når du hviler etterpå. Dessuten er både svømming og langrenn aktivitets former som ikke er så belastende for  ledd og muskler (slag, slik som i løping)

Hva er grunnen til forhøyet energibehov etter trening?

  1. Kroppens energi lager fylles opp: Når vi trener og forbrenner kalorier, bruker vi av kroppens energilager som i hovedsak er karbohydrater og fett. Energilagrene vi tar fra, finnes både i muskulaturen og i leveren og denne prosessen krever ekstra energi. I tillegg, spesielt dersom du har trent hard kondisjonstrening.
  2. Oksygen til blodet: Når du trener trenger du masse oksygen for å klare å frigjøre den energien som er nødvendig for å trene slik du ønsker. Oksygenet puster du inn gjennom munnen og nesa, deretter går det ned i lungene og ut i blodet som igjen transporterer det til muskelcellene. Muskelcellene trenger masse oksygen så lenge du er i aktivitet. Jo hardere du trener desto mer oksygen trengs for å få tilstrekkelig energifrigjøring. Etter treningsøkten bruker kroppen ekstra energi på å «fylle opp» blodet med oksygen igjen.
  3. Skru ned kroppstemperaturen: Det er ikke bare kaloriforbruket som er høyt under trening, men du får også en forhøyet varmeproduksjon (du blir veldig varm) Kroppen må justere seg tilbake etter endt treningsøkt, denne prosessen bruker også energi.
  4. Pust og puls tilbake til normalen: Når treningsøkta er ferdig vil pulsen og pusten din komme ned til normaltilstanden din, det krever også energi.

Kilde: ”Sprek hele livet” av Ingrid og Arve Kristiansen