Pass på bindevevet og unngå skader?

 FullSizeRender

Når vi får en eller annen skade er det ikke alltid musklene eller knoklene det er noe galt med, men kanskje bindevevet. Nyere forskning viser at bindevevet vårt har mye å si for våre prestasjoner i idrett. Den vanlige mosjonisten tenker sikkert ikke så mye på dette, men idrettsutøvere og forskere har blitt mer og mer obs på dette.

Forskerne har funnet ut at bindevevet er ikke bare passive hinner og sener som holder muskler, sener og knokler på plass, men er avgjørende for at kroppen vår skal være frisk og sunn. Mange idrettsutøvere  er  i dag ikke bare opptatt av å trene muskler og kondisjon. Bindevevstrening er idrettsutøvere i dag klar over kan redusere skader og øke prestasjonsevnen.

Bindevevet forbinder hele kroppen i et elastisk nettverk og gjør at kroppen beveger seg friksjonsfritt og smidig. Dersom bindevevet er stivt og lite fleksibelt kan skader i muskler og sener fortere oppstå. Det hjelper ikke så mye at musklene er i toppform. Mange forskere mener  for eksempel at ryggsmerter kan skyldes komplikasjoner i bindevevet.

Sukkerstoffer gjør vevet stivt.

Når bindevevet mister smidigheten sin kan det komme av noen skadelige sukkerstoffer som hoper seg opp i kroppen vår på naturlig vis i løpet av livet vårt. Disse sukkerstoffene er involvert i mange sykdommer som bl.a.

 1. Diabetes
 2. Åreforkalking
 3. Leversvikt
 4. Alzheimer

Dette fordi disse sukkerartene irriterer immunforsvarcellene og kan utløse betennelser i kroppen. Men disse sukkerartene er enda verre for bindevevet vårt. Her er det viktig med trening. Da trening utsetter dette problemet Du trenger ikke løpe langt, hardt og mye for å få virkning med trening. En Japansk undersøkelse av middelaldrende kvinner viser at en daglig rask gåtur senket mengden av sukkerstoffene i kroppen, slik at ikke bare bindevevet, men også slik at resten av kroppen hadde store fordeler mot aldring og sykdom.

Trening bremser aldring av vevet.

 1. Bindevevet eldes med økende alder, men trening hjelper
 2. Senene blir mindre smidig med alderen, men trening hjelper
 3. Skadene kan fort komme oftere når vi blir eldre, men fornuftig trening hjelper
 4. Trening reduserer mengden av de skadelige sukkerstoffene i kroppen

Massasje kan også hjelpe.

 1. Massasje kan også hjelpe
 2. Da er det viktig at du får bindevevs massasje.

Mat kan også hjelpe.

 1. For å holde bindevevet sterkt er det lurt å spise mat som er tilberedt ved lave temperaturer.

Råkost og salater er derfor bra. Kokt eller dampet mat er også bedre enn stekt

 

Kilde: Journal of Bodywork & Movement Therapies