Hva skjer når man møter ”veggen” i en lang konkurranse?

 FullSizeRender 2

Hva er det egentlig som skjer med kroppen når man møter veggen i et maratonløp eller en annen lang og krevende konkurranse? Maraton har gjort at fenomenet er blitt kjent, da det var under slike konkurranser at begrepet ble brukt første gang. Du kan likevel møte veggen i mange andre idrettsgrener, som regel hvis du anstrenger deg hardt i to timer eller mer.

Kroppen vår bruker opp lagrene av karbohydrater (sukkerstoffer) i løpet av de første 100 – 120 minuttene og må deretter hente ”drivstoffet” fra kroppens fettlager. Når vi bruker fett som ”drivstoff” så er det mer krevende for kroppen fordi det kreves mer oksygen ved denne fettforbrenningen enn da vi hadde nok glykogen i kroppen og kunne ha glykogenforbrenning.

Det som da skjer er at musklene våre må ha mer oksygen tilført når vi løper, sykler eller om vi presser oss på annen måte. Derfor møter vi veggen. Det som da skjer med oss er at noen senker farten betraktelig, andre stopper helt. Jeg selv har møtt ”veggen” i flere konkurranser og det skal jeg si var ubehagelig.

Slik kan du unngår å møte veggen!

Riktig trening: Skal man løpe maraton er det viktig og ha noen lange rolige løpetreninger bak seg. Der hovedfokuset er å trene opp fettforbrenningen. Det er dessverre for mange utøvere i dag som trener for mye intervaller før de skal konkurrere over lang tid.

Her må de trene litt smartere og analysere hvilke egenskaper det er lurest å trene opp. Trening kan øke kroppens evne til å lagre karbohydrater og forbedrer evnen til å forbrenne fett uten å bli helt utmattet.

Lange rolige turer: Noe av treningen skal bestå av lange turer, der man og lærer seg hvordan kroppen reagerer på at man tømmer sukkerlagrene og må fortsette å løpe.

Drikk underveis: Det er viktig å trene evnen til å tåle og drikke under en lang konkurranse. Det er ikke bare væske tilførselen som er viktig å venne seg til, men også styrken på sukkerinnholdet i den drikken du skal drikke under den lange konkurransen du trener mot.

Jevnt tempo: Det er noe av det smarteste man gjør om man skal komme langt inn i konkurransen før du blir ”tom”. Vi forbruker færre karbohydrater ved å holde jevn fart, altså en mer stabil og jevn forbrenning

Trenger du hjelp å råd når det trenger treningsarbeidet ditt ? Ta kontakt med oss i Team Kristiansen