Trening, hukommelse og konsentrasjon!

1948053-10-1432137272056

I mange år trodde man at det ikke ble dannet nye celler i hjernen, med andre ord vi måtte leve med de hjernecellene vi var født med. På slutten av 1990 tallet fant noen svenske forskere ut at det dannes nye celler i visse deler av hjernen hele livet også hos oss voksne.

Er det ikke så farlig at vi mister noen hjerneceller da? Dessverre slik er det nok ikke. Selv om en tredjedel av cellene gjendannes i løpet av livet vårt så dør de gamle i mye raskere takt. Dette er årsaken til at hjernen vår blir mindre og mindre jo eldre vi blir. Det som er litt skremmende er at denne prosessen starter tidlig.

Hjernen vår er størst når vi er ca. 20 år og deretter blir den bare mindre og mindre i volum. Vi mister ca. 50 000 – 100 000 hjerneceller daglig, det vil si at vi mister en hjernecelle hvert sekund døgnet rundt. Og en slik utvikling vil påvirke hukommelsen vår, ja vi blir dårligere til bl.a. å huske.

Det er her fysisk aktivitet kommer inn i bildet som en god løsning. Ved hjelp av trening/fysisk aktivitet kan utviklingen bremses og til og med reverseres. Dette resultatet fant bl.a. Fred Gage ved Skalk-institutt i La Jolla i California ut.

De undersøkte resultatene på mus og dette mener de at vi mennesker får samme gode effekten på hukommelsen vår ved regelmessig fysisk aktivitet.

Disse forskerne fant ut at hippocampus (en del av hjernen) blir større ved trening og at det igjen reduserer risikoen for tidlig demens. Det er blitt gjort forsøk på trenede og utrenede personer og det viste seg at hippocampus krympet med 1,4 %hos de som ikke var fysisk aktive.

Det er omtrent så mye som man kan forvente seg på et år ved normal aldring. Men det interessante er at de som trimmet regelmessig vokste hippocampus med 2%. Dette var et resultat ved vanlig fysisk aktivitet, gevinsten ble enda større dersom de som var fysisk aktive trente litt mer systematisk og med litt høyere intensitet.

Kilde: Skalk institute

En bok jeg vil anbefale om du vil lese mer om dette er Ole Petter Hjelle sin bok: ” STERK HJERNE MED AKTIV KROPP”