Kan du badevettreglene?

 badevett-reglene

Sommeren er her for fullt nå og det er mange av oss som bader, men vet vi alle hvordan vi skal oppføre oss når vi bader? Det finnes også badevettregler som vi bør forholde oss til dersom vi er ved sjøen som det er fjellvettregler når vi er på fjellet. Kan du disse badevettreglene? Jeg kunne dem ikke da jeg kom over disse reglene for noen dager siden. Kanskje dette kan være lærerikt for deg også? Å bade skal både være gøy og lærerikt, men morsomt hvis alle følger badevettreglene.

 1. Barn – det er tøft å bruke redningsvest. Voksne også!
 2. Lær å svømme. Du må lære deg å svømme der du skal være. Kaldt vann, ferskvann, saltvann, svaberg, “levende vann” med strøm, bølger, planter, fisk, steiner osv. byr på helt andre utfordringer enn “dødt” varmt
 3. Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen. Glatte svaberg, bratte skrenter, spesielt sammen med bølger og sterk strøm kan gjøre det umulig å komme opp. Fribordet på en båt er mye “høyere” når du ligger i vannet. Seilbåter som driver, kan ha en fart som overgår det du klarer å svømme.
 4. Bad helst sammen med andre. Det er hyggeligere å være flere sammen, samtidig som dere kan være en redningsmulighet for hverandre.
 5. Stup bare der det er dypt
  Forsikre deg også om at forholdene ellers er trygge. Vær spesielt oppmerksom på at det ved gamle bryggeanlegg kan stå ut bolter, spiker og rustne og avrevne “fortøyningsjern”. På bunnen kan det ligge skrap, metallstenger og ødelagte fortøyningsstolper som står opp fra bunnen.
 6. Svøm langs land. Tenk egen sikkerhet i forhold til uønsket situasjon, som for eksempel å svømme på en brennmanet, få krampe, bli sliten eller nedkjølt. Du er selv ansvarlig for din egen sikkerhet. Skal du svømme langt eller lenge ut, bør du ha med følgebåt.
 7. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett. På slike steder kan du få noe eller noen i hodet.
 8. Dytt ikke andre ut i vannet, dukk aldri noen under vann. Du kan ikke vite hvordan andre har det eller føler situasjonen der og da, og om de ut fra dette vil være i stand til å håndtere det. I vann velger vi selv hva vi vil gjøre. Det gjelder også andre rundt oss.
 9. Hold deg på land hvis du føler deg kald og uvel. Ikke bad når du er sulten, like etter at du har spist eller hvis du er påvirket av rusmidler. Kald betyr fryser. Uvel kan være å føle et ubehag ved å være i vannet like mye som å føle seg “dårlig”.
 10. Rop på hjelp bare hvis du er i fare – aldri ellers

Kilde : livreddning.no