Viktig å vite om kaffe for både idrettsutøvere og andre som liker å trene!

 FullSizeRender

 

Kaffe har mange flere fordeler enn at den kurerer gruff(som det sies i reklamen) Jeg skal her komme med noen nyttige tips for deg som elsker kaffe og som liker å trene. Kanskje du kan dra nytte av kaffedrikkingen din på neste treningsøkt?

  1. Koffein gir økt prestasjonsevne. Det viser mange studier som er blitt gjort gjennom idene. Det har vist seg at å drikke litt kaffe før en fysisk anstrengelse gjør at kroppen kan jobbe hardere, lengre og raskere enn uten koffein. Dette gjelder både for de som driver utholdenhetsidretter og mer eksplosive idretter.
  2. Når du drikker kaffen er avgjørende for hvor godt utbytte du får. Å drikke litt kaffe en time før en konkurranse eller trening har vist seg å være det ideelle tidspunktet. Da vil effekt være best underveis.
  3. Det er mulig å drikke for mye kaffe, som gir dårligere resultat. Forskning viser at mellom tre og seks milligram koffein per kilo kroppsvekt er alt du trenger for å få nytte av koffeinet. Det vil si at veier du 70 kilo vil du få i deg nok koffein ved å drikke ca. 3,5 dl sterk svart kaffe. Drikker du i mer enn dette vil du ikke få økt effekt, men du risikerer i stedet å bli utsatt for de negative sideeffektene ved koffein, som uro, svimmelhet og hjerteklapp. Vær derfor forsiktig med å drikke for mye kaffe før en konkurranse/trening.
  4. Kaffe er bra for hjernen. Det er forsket mye på om man får best effekt av koffein når det blir drukket som kaffe, eller i andre former (tabletter eller lignende). Resultatet viste at kaffe inneholder en del substanser, blant annet polyfenoler, som har positiv innvirkning på hjernehelsen. Disse stoffene kan hjelpe folk med demens og Alzheimers, så å drikke kaffe er ingen dum idé for å holde de små grå ved like.
  5. Du  ikke svelge kaffen. En studie fra det amerikanske tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism viser at reseptorer i munnen tar opp koffeinet selv om du ikke svelger drikken. Du kan altså spytte ut kaffen igjen, men likevel dra nytte av koffeinet. Det er greit å vite når du nærmer deg slutten på en maraton og ikke føler for å svelge noe som helst. Du har kanskje opplevd det du også? Jeg har i alle fall følt at det har vært vanskelig å drikke noe mot slutten på et maratonløp.
  6. Kaffe hjelper på restitusjonen. En studie undersøkte syklister som hadde trent hardt i to dager. En gruppe fikk en restitusjonsdrikke med både koffein og karbohydrater, mens en annen gruppe kun fikk drikke med karbohydrater. Resultatet var at den første gruppen gjenoppbygde glukogenlagrene sine med 66% mer enn gruppen som kun drakk karbohydrater. Så folkens drikk kaffe og restituer deg raskere.
  7. Du kan gjøre mer enn bare å drikke kaffe. Dersom du ikke er særlig glad i kaffe kan du få i deg koffeinet ved å blande det i smoothien din, eller i annen drikke eller mat. Prøv deg frem. Det er kanskje verdt et forsøk dersom det kan hjelpe på restitusjonen din.

 

Lykke til!!