Mer trening er ikke alltid bedre (dersom motivet er å gå ned i vekt), selv om mange tror det.

trening

Moderat overvektige slanker seg ikke mer ved å trene dobbelt så mye, viser en ny undersøkelse. Det beste er og ha mange korte økter, slik at en sitter minst mulig i ro i løpet av en dag. Dersom du er en av de som ønsker og være mer aktiv i løpet av dagen så kjøp deg et   armbånd/klokke.. Da blir du ”passet på” og du får beskjed dersom du blir for passiv i løpet av dagen.

Det viser seg at moderat overvektige ikke får mer igjen for (når det gjelder vekt reduksjon) å trene 60 minutter noen ganger i uka enn 30 minutter. Jo lenger tid du bruker på tredemøllen, desto mer energi forbruker du. Og det burde gi et større vekttap på sikt,.

Det er et lett regnestykke. Men en nyere dansk undersøkelse peker på at det er flere faktorer som spiller inn her. Undersøkelsen viser at overvektige oppnår det samme vekttapet ved å trene i 30 minutter som i 60 minutter. Når folk trener mindre, så har de mer overskudd til å være aktive resten av dagen. Det skaper et større vekttap på sikt, sier Anne Sofie Gram,   ved Institut for Biomedicin på Københavns Universitet.

 

images

Ulike mengder: Forskergruppen tok for seg 61 moderat overvektige menn som ikke var vant til å trene, men som ellers var sunne, og delte dem i tre grupper. Den ene gruppen fikk høre at de skulle trene 60 minutter hver dag i et treningsstudio.

Den andre gruppen skulle trene like ofte, men bare 30 minutter.

Den tredje gruppen skulle derimot ikke endre livsstil og ble brukt som kontrollgruppe. Underveis målte forskerne deltakernes vekt, blodsukkernivå og energiforbrenning.

Etter 13 uker kunne forskerne konstatere at begge treningsgruppene hadde forbedret helsen generelt. Deltakerne hadde mistet like mye vekt. Samtidig spurte forskerne om deltakernes kostvaner for å sjekke om de hadde gjort endringer underveis, og det hadde de ikke.

Mindre trening gir mer energi : I løpet av de 13 ukene ble forsøkspersoner fra de tre gruppene intervjuet av forskerne. Det avslørte blant annet hvordan forsøkspersonene opplevde treningen, hvor mye energi de følte de hadde, samt hvor positive de var til det å trene.

Intervjuene viste at deltakerne fra gruppen som trente 30 minutter daglig, opplevde å ha mer energi enn 60-minuttersgruppen. Her ligger forklaringen, mener Anne Sofie Gram.De som trente 60-minutter dro hjem og ble sittende i sofaen resten av dagen pga. at de var så slitne. Den andre gruppen var glade og fylt med energi etter treningen og hadde energi til å være aktive også resten av dagen, sier Gram.

Økt motivasjon ved korte økter: Intervjuene avslørte at 60-minuttersgruppen opplevde treningen som monoton, utmattende og kjedelig. Den andre gruppen følte mer motivasjon og større positivitet. Den kortere fysiske aktiviteten hadde gitt deltakerne mestrings følelse. Denne gruppa tok nok oftere sykkelen til jobben eller trappen i løpet av dagen.

Denne gruppa fikk gjort mye mer av den viktige hverdagslige aktivitetenePå den måten antyder resultatene at folk kan oppnå et bedre resultat og være mer motiverte til å leve sunt hvis de ikke presser seg selv for mye på trening.

Trening 60 minutter er ekstremt belastende: Resultatene overrasker ikke Lars Bo Andersen, professor på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. Han forsker selv på folkehelse. Det er klart at når man tar mennesker som er helt utrente og setter dem til å trene i 60 minutter, så kan det være ekstremt belastende for dem.

Man skal alltid starte forsiktig, for eksempel med 30 minutter. Først etter to til tre måneder bør man trappe opp, slik at kroppen kan henge med , og få utbytte av aktiviteten. En times trening vil altså gi et større vekttap hos folk dersom de er litt trent.

Enormt forebyggelsespotensial: Undersøkelsen er interessant i et bredere perspektiv, mener Anne Sofie Gram. Resultatet har et potensial når det gjelder folkehelse. Hvis man ønsker å motivere en befolkning til å bli sunnere, så kan mindre noen ganger resultere i mer, sier Gram.

Omkring 40% av den danske befolkningen er moderat overvektige, og det kan føre til følgesykdommer.

Mange av de som er moderat overvektige nå, utvikler seg til å bli fete over årene, og det kan gi en rekke tilleggs sykdommer, som diabetes, hjerte/kar-sykdommer, forskjellige kreftformer og økt risiko for depresjon, avslutter Gram.

Referanse: Scandinavian Journal of Public Health