Hvor mye kan/skal barn trene?

 

Er det greit at barn tidlig i tenårene trener 2 timer om dagen eller at små barn trener hver dag? Det er spørsmål mange stiller seg. Det er mange som i dag er toppidrettsutøvere og som har vært det tidligere som har trent mye i ung alder. Personlig synes jeg det er flott når barn er fysisk aktive og selv motivert/drevet, men når foreldre eller ivrige trenere er de som kjører disse barna hardt blir det noe annet.

Selv er jeg vel en av de barna som var meget fysisk aktiv i ung alder, men det ble sjelden kalt trening, det var mer lek. Jeg kunne sykle, gå, løp mm. i timevis uten klare mål på hvorfor jeg gjorde det. Jeg elsket bare det å være i fysisk aktivitet. All denne aktiviteten gav meg selvfølgelig en god kondisjonsbase som førte til at jeg ble Verdens beste kvinnelige langdistanseløper på 1980 – tallet. Jeg hadde verken ivrige foreldre eller trenere som pushet meg fremover mot resultatene. De var indre motivert hos meg. Da jeg ble litt eldre (16 ++ år) kom jeg mer inn i systematisk trening og hadde flere trenere på min vei oppover mot Verdenstoppen.

Moro – hver gang: Jeg tror ikke det er noe problem å trene hver dag for barn og ungdom. Men blir det for mye fokusert på trening mot mål i ung alder er det nok ikke så bra. Det aller viktigste for barn og unge er at treninga skal være moro. Treningsglede er viktige faktorer mener jeg. Selv hadde jeg treningsglede stort sett alle år jeg drev med idrett (fra jeg var 12 år – 40 år) Jeg har det enda , men nå er det mer aktivitetsglede.

Viktig for resten av livet: Treningsgleden er viktigst uansett hva målet er med treninga. I tidligere år var min motivasjon å bli Verdens beste løper, men jeg var sjelden/aldri ute og trente når jeg ikke hadde lyst. Det har jeg også fått erfare etter 20 år som ”pensjonist”, treningsgleden er der enda uten at jeg skal jobbe mot klare mål.

Jeg kan nok takke fornuftig foreldre og trenere for at jeg fortsatt har glede av å være fysisk ativ/trene!!