Styrketrening: Hvor ofte bør man bytte øvelser ?

 IMG_6879

 

Dette spørsmålet får jeg ofte fra kundene mine og jeg prøver å svare så fornuftig jeg kan. Svaret jeg gir er jo selvfølgelig litt i forhold til hvorfor man driver med styrketrening og hva man vil oppnå med denne treninga. (de fleste som stiller dette spørsmålet til meg er løpere som skal løpe 5 km eller mer) Generelt sett gjelder det all trening, skal man bli noe bedre må man utfordre kroppen sin litt, med noe hardere trening/flere repetisjoner osv . Dette gjelder jo også styrketrening , skal du bli sterkere må du utfordre kroppen din med litt mer motstand (tyngre vekter om du har vekter i styrketreninga di) eller flere repetisjoner på hver øvelse. Har du et styrketreningsprogram som du synes er OK å gjennomføre, så fortsett med samme programmet, men utfordre deg selv litt mer på hver øvelse, for eksempel hver 4 – 6 uke. Selv har jeg et lett styrketreningsprogram med 8 øvelser som styrker de fleste musklene i kroppen (mage, rygg, armer, hofteleddsbøyere, rompe osv.) Jeg bruker ikke vekter og det er et enkelt program som jeg kan gjøre hjemme, på reise eller andre steder (ikke avhengig av apparater eller andre hjelpemidler) Da synes jeg det er enklere å få det gjennoført.

Du trenger altså ikke å bytte øvelser for å få fremgang. Kroppen din klarer fint å utvikle muskelstyrke selv om du har kjørt det samme basisprogrammet i lang tid. Det som derimot er viktig er at du med jevne mellomrom gjør det hardere å utføre øvelsene. Dersom du ikke gjør det venner kroppen(musklene dine) seg til denne belastningen og du får ingen fremgang. Det er flere måter å intensivere øvelsene på:

  1. Gjøre flere repetisjoner
  2. Ta kortere pauser mellom hver øvelse og eller serie.
  3. Øke vanskelighetsgraden på hver øvelse

Alle disse tre alternativene gjør at det enkle gode styrkeprogrammet ditt kan være godt nok, men det er viktig at du gjør noen endringer av og til for å utfordre musklene dine til litt hardere eller lengere arbeid.

Lykke til med din sterkere hverdag!!