Kommer ”trening” som tabletter noen gang?

Etter hvert som vi finner ut mer og mer om de positive virkningene som kroppen har av fysisk aktivitet/trening er det kanskje bare et tidsspørsmål når vi kan få en pille som gir den samme virkningen. Hormonet irisin ble nylig oppdaget og da var det nok mange som fikk et håp om at vi kunne få de gode helsegevinstene som fysisk aktivitet/trening gir, ved bare og ta en tablett og ellers ta livet med ro i godstolen. Irisin nivået ser nemlig ut til å øke i kroppen ved fysisk aktivitet og påvirker bl.a. sammensetningen av fett i kroppen.

Dette hormonet ble av flere utropt som ”treningshormonet” og dersom man fikk tilført dette hormonet kunne man bare glemme alle treningsturene i skog og mark eller i treningsstudio. Fantastisk eller? Det samme trodde man om proteinet REV-ERB. I en studie gav man overvektige mus dette proteinet og stoffskiftet økte og musen gikk ned i vekt. Dessuten begynte de å bruke mer oksygen. Det virket nesten som om de musene som hadde spist proteinet hadde løpt/trent. Dette kunne være en tablett som både øker stoffskiftet og energiforbruket og i tillegg gi reduksjon av vekt. Fantastisk!? Får vi en slik pille på markedet noen gang?

Høyst sannsynlig ikke fordi trening/fysisk aktivitet har så sammensatt virkning på kroppen at det ser ut til at en slik ”pille” kan bli vanskelig å produsere. For at en slik ”pille” skulle være mulig å fremstille må vi kjenne til alle disse virkningene i detalj, og det kan være meget vanskelig. Alle de som håper på en pille som kan erstatte trening må nok vente lenge. Høyst sannsynlig forgjeves. Men det er mange måter å være fysisk aktiv på. Finn noe som passer for deg og din livsstil, slik at du kan få aktiviteten som en vane. Da har du kommet langt på vei. Noen tips?

Noen råd/tips for deg som ønsker å være litt fysisk aktiv:

  1. Du trenger ikke løpe maraton/1/2 –maraton eller være helsefanatiker for å få helsegevinst av fysisk aktivitet.
  2. Hagearbeid, dans, gå tur i skog og mark, golf mm. gir god helsegevinst. Finn noe som passer deg og gjør det til en vane, da kan du få stor helsegevinst.
  3. Husk vær i bevegelse minst 30 min pr. dag (disse 30 min kan fordeles utover dagen i små økter), da øker du sjansen for å leve 3 – 5 år lengere. Du reduserer også sjansen for å få et stort antall sykdommer.
  4. Viktig å ikke sitte helt stille for lenge i gangen, bare det å reise seg for og ta en kopp kaffe eller et glass vann vil hjelpe. Altså litt bevegelse er bedre enn ikke noe.

Kilde: ”Alle kan trene” av Anders Hansen og Carl Johan Sundberg