Generellt om løping (Del 3)

Årsaken til faren for reduksjon av aerob kapasitet er at høye melkesyrekonsentrasjoner kan skade celleveggene i muskulaturen, samtidig er det en fare for å redusere konsentrasjonen av aerobe enzymer på bekostning av de anaerobe enzymene. I tillegg er det stor fare for at den harde, intensive tempotreningen mentalt gir deg heller dårlige opplevelser.

Gratulerer, du har trent hardt og brutalt, som tempo pleier å være, og du løper 50 sekunder saktere! Husk også at samme tempotreningseffekt oppstår om du overdriver intervallen eller fartsleken med for høy intensitet. Det er melkesyra, eller mer riktig hydrogenioner i blodet som lett kan gjøre denne skaden  og redusere kondisen.

Du husker kanskje fra videregående der man talte H+ ioner og regnet ut pH,en eller om væska var sur eller alkalisk. Det er dette sure miljøet i blodet og musklene våre som forårsakes av høye melkesyrekonsentrasjoner som kan gi en reduksjon i aerob kapasitet, så pass på! Jeg har fortalt det før, men en god ting kan aldri sies ofte nok. Min treningsfordeling over et normalår kan kanskje være av interesse. Total løp/trente jeg ca. 8000km, dette var da basert på 15-20 års oppbygging (adaptasjon) før jeg tålte dette.

67% rolig langtur, aerobt

20% middels hurtig langtur, aerobt

3% hurtig langtur, aerobt med noe anaerobt innsalg

1% kort intervall, aerobt

2% lang intervall, aerobt

3,5% fartslek, aerobt

3,5% konkurranser, aerobt med noe anaerobt innslag

Som man ser dreier det seg stort sett av aerob trening. Hurtig langtur, kanskje som et testløp og konkurranser er de   belastningene der man helst på slutten benytter seg av det anaerobe bidraget.

De mer hurtige øktene utgjør som man ser 13% av totalen, det er denne type trening man også betegner terskeltrening. Treskeltrening har vært et virkelig motebegrep de siste årene, og her vil jeg sterkt advare de som tror en kan gjøre nesten all trening som terskeltrening.

Dette går bra en stund, men så vil det garantert gå rett vest! Jeg har tidligere forklart at de typer vev som utvikler utholdenheten i det lange perspektiv trenger lang tid, og det er treningsmiksen mellom intensiv  og rolig som er den eneste veien.

I tillegg trenger de hardere vevstypene som sener, brusk og beinsubstansen denne lange mer rolige tilvenningen (adaptasjonene), ellers blir man garantert skadet. Vi har tidligere også referert til tyske roere, vi antar dette var østtyskere, selv de tålte ikke den harde, kortsiktige treningen.

( Det som aldri står omtalt i slike rapporter er at mange forskningsforsøk var med utøvere som var kontinuerlig fulldopa fra de var unge, det er ikke tilfeldig at Avlastningen eller hvile/restitusjon betegnes for anabol fase. Når ikke dopa utøvere tåler den harde, intensive treningen, så er det ikke noen grunn å tro at reine utøvere tåler det noe bedre, det er vel heller dessverre omvendt)

Ønsker du råd og hjelp med treninga di så takontakt med oss i Team Kristiansen

Bloggen fortsetter i morgen