Hvordan forholder du deg til fysisk aktivitet/trening?

 

Foto: 123rf.com

tumblr_lwx3zuRgjg1qh8ne2

Er du en som syns disse aktive er noen tullinger, nerder, fanatikere eller fundamentalister? Disse forskjellige begrepene som her er brukt er ikke alltid like lett å definere eller skjønne, men jeg er redd nesten alle kan på sett og vis beskrive noen typer trenende personer. Vi har sikkert alle møtt personer som syns fysisk aktive eller trenende personer er noen selvopptatte tullebukker. Dette kan skyldes at de har dårlige erfaringer fra sin tid som skoleelever, eller at de omgås personer som tar treningen på alt for stort alvor. Mediapresset er også stort rundt alt vi skal gjøre av trening for å føle oss vellykket. Alt dette i sum kan faktisk være en utfordring, for ofte er det de personene som trenger fysisk aktivitet mest man ikke når fram til.

Begrepene fundamentalist og fanatiker brukes kanskje mest om tro eller religion. En fundamentalist er en person som tolker de religiøse skriftene bokstavelig uten å «justere» for den tid de er skrevet i. Et begrep som passer bedre innen treningsverdenen er fanatikerne, de finnes dessverre. En treningsfanatiker har en overdreven og ukritisk og kanskje besettende forhold til kropp og trening. Fanatikeren er så opptatt av treningen sin at han/hun blir helt blind for alt annet. Fanatikere er ikke mottakelig for nye impulser eller kunnskap, det skal gjøre slik de alltid har gjort, punktum, ingen diskusjon. Er man «fanget» inn i et slikt mønster lurer andre farer, nemlig alvorlige diagnoser som en spiseforstyrrelse eller enda verre, – en tvangsnevrose.

Jeg tar opp dette temaet selv om det ikke er så hyggelig. Det er nemlig mye mer utbredt enn vi aner. Kanskje du skulle teste deg selv. En viktig faktor er stikkordet «fleksibilitet» Er du god til å forandre, teste nye ideer/aktiviteter, variere, håndtere avvik fra det planlagte, har andre interesser/hobbyer, kan ta hviledager når som helst, osv. – ja da har du et balansert og sunt forhold til aktiviteten eller treningen din.

En litt «lettere» utgave er treningsnerden. Treningsnerden har et lite, smalt eller sært treningsaktivitet/område han/hun fordyper seg i, men dette er normalt ikke altomfattende. Nerden kan kanskje til og med le og flire av seg selv, det kan ikke fanatikeren.

Hva skal jeg så gjøre for ikke å havne i en slik situasjon at jeg blir helt tullete eller fanatisk? Her har jeg selv hentet ideer fra pengeverdenen eller investorer. Har du hørt om porteføljeprinsippet, spre sparepengene dine på flere områder. Eller unngå å legge alle egg i en kurv, for snubler du da knuses alt. Overført til trening eller en livssituasjon, spre interessene dine. Går det dårlig på et område er det så godt å ha noe annet å stelle med.

Lyst til å få et sunt og godt forhold til trening og kropp? Vi i “Team Kristiansen” hjelper deg gjerne. Ta kontakt!

Lykke til: Ingrid og Arve Kristiansen