Er honning sunnere enn sukker?

 

norsk-honning_honningcentralen_960x400

Foto: Norgesgruppen

Vi vet alle at det ikke er bra med for mye sukker i kostholdet. Men hvordan er det med honning? Kan vi spise ubegrenset med honning eller er ikke det så bra? Det som du skal være klar over er at honning inneholder mange kalorier.

Ja, en spiseskje honning inneholder faktisk mer kalorier enn en spiseskje sukker. Dette kommer av at honning veier mer enn sukker. Ser vi sukker eller honning i gram gir honning 25% mindre kalorier enn sukker og dette er pga. at honning inneholder ca. 20% vann.

Ett gram honning gir 3,04 kalorier mens ett gram sukker gir 4 kalorier. Dersom vi velger å bruke honning som søtningsstoff gir det mindre kalorier pga. at honning er søtere og du trenger mindre for at det skal bli like søtt.

Fikk du varm melk med honning da du var forkjølet som barn? Jeg fikk i alle fall det. Nye studier viser at honning kan virke hostedempende. Det er ikke det dummeste å gi hostende barn honning for at de skal få en bedre nattesøvn. Honning har også vært et gammelt kjerringråd for å lege sår altså skal honning være bra mot infeksjoner.

Men dette er ikke vitenskapelig bevist om man har en bakteriell infeksjon i kroppen selv om det har vært positive funn på laboratorium.

Det som er bra helsebringende stoffer i honning kan og vil bli ødelagt om vi varmer opp honningen derfor er det lurt å spise honningen mest mulig i naturlig form.

Bruk gjerne litt honning i maten du spiser , men husk at et høyt inntak gir de samme negative helseeffektene som du vil få av for mye sukker.

Kilde: Tine Mejlbo Sundfør