Høy forbrenning når du hviler (Del 1)

article-new-thumbnail_ehow_images_a01_v3_9q_make-relaxation-habit-800x800

Vi bruker energi hele døgnet også når vi sover og sitter stille. Selv de som trener bruker flest kalorier når de er i ro. Dette vil nok overraske mange, men når du tenker over at en er i ro i flere timer enn en trener i løpet av et døgn.

Siden så mye av kaloriforbruket vårt skjer når vi hviler, er det viktig at den mengden energi vi bruker når vi ikke er aktiv, er så høy som mulig. Dette er spesielt viktig dersom du ønsker å gå ned i vekt, eller skal holde vekta stabil.

Kalori – eller energiforbruket under hvile kalles hvilestoffskiftet og står for mellom 50 og 75% av ditt totale energiforbruk. Avhengig av hvor aktiv du er selvfølgelig.

Hvilestoffskifte

Energien fra hvilestoffskiftet brukes til å holde en rekke funksjoner og organer i gang Hvilestoffskiftet er avhengig av:

  1. Alder
  2. Kjønn
  3. Vekt
  4. Kroppssammensetning
  5. Fysisk form og aktivitetsnivå

Alder:

Dette er en faktor du ikke kan gjøre så mye med, dessverre. I alle fall ikke alderen din i antall år. Din fysiologiske alder kan du derimot påvirke, blant annet ved å holde kroppen i form og trene aktivt.

 Kjønn:

Kjønnet ditt er det også vanskelig å gjøre noe med. Dersom vi skal holde oss til statestikk forteller den at menn gjennomgående har et høyere hvilestoffskifte enn kvinner.

Viktigste årsaken til dette er at menn i utgangspunktet har større muskelmasse enn kvinner. Men trening kan hjelpe kvinner til å øke hvilestoffskiftet.

 Vekt:

Jo yngre du er desto høyere er hvilestoffskiftet. I og med at hvilestoffskiftet av kalorier i stor grad går med til å holde kroppsfunksjonene i gang, er det ikke overraskende at en person som veier 100 kg, har et høyere hvilestoffskifte enn en som veier 50 kg.

To personer som veier det samme kan ha forskjellig hvilestoffskifte, det kommer av kroppssammensetningen.

(Del 2) kommer i morgen