Er det god trening å løpe i marka i kupert terreng?

Jeg er nå passert 66 år og har  løpt/trent  i mer enn 50 år, og jeg har like stor glede av trening/aktivitet i dag som den gang jeg satset på langdistanseløping og var Verdens beste.

Jeg husker tilbake på min trening som noe positivt og moro, det var sjelden eller aldri jeg gruet meg til en treningsøkt. Du tror meg kanskje ikke når jeg sier dette, men det er virkelig sant. Før jeg løp mitt første maraton i 1977, hadde jeg mer eller mindre ikke løpt noe på asfalt, all min trening foregikk i marka på sti , i ” blautmyr” og med staver i motbakker.

Den gang var jeg skiløper som satset på å få delta for Norge i VM 1978 (og det fikk jeg) Men jeg ble lurt til å prøve maraton av min kjæreste Arve Kristiansen( som har vært min mann i 38 år ). Vi la ukas langtur inn i Studentmaraton i Trondheim. Tiden jeg kom inn på var 2.45 t, og det var vist ganske bra, til å være første gang.

Men jeg satset videre på langrenn som hoved gren i flere år før jeg kom skikkelig tilbake til langdistanseløping, som virkelig skulle bli MIN idrett. At jeg skulle bli så god som langdistanseløper tror jeg  at jeg kan takke min allsidige trening i variert terreng i oppveksten. Jeg elsket å være ute å løpe i marka, syklet og gikk til det meste jeg skulle. Dette gav meg et utrolig grunnlag da jeg virkelig skulle begynne å trene skikkelig mot mine store mål som langdistanseløper.

Det jeg vil si til alle dere der ute som skal løpe lange løp. Ikke bli for spesifikk med treninga, da kan det lett bli litt for monotont og kjedelig. Varier treningssteder sti, grusvei, asfalt, tredemølle litt sykling, litt skigåing (klassisk stil), da kan man kanskje unngå noen av skadene man kan få ved ensidig belastning. 

Ikke tenk for mye på gjennomsnittsfart på trening, ha det gøy og pass på at ikke intensiteten blir for høy. Ikke farlig om man trener en del, men pass på at intensiteten ikke blir for høy. Hold  deg under eller på terskel pulsen din. Vil du ta i litt ekstra meld deg på en konkurranse.

Trenger du råd og hjelp med treninga? Ta kontakt med oss i Team Kristiansen vi hjelper deg gjerne!