Terrengsykling en spennende og utfordrende sport. Kan det være noe for deg?

De siste 4 – 5 årene har jeg vært en ivrig supporter på terrengsykkelritt. Min yngste sønn Sondre er landslags utøver i U23. Og i Norge i dag satses det på å få med utøvere til OL i 2016. Jeg har for vane å gå/løpe rundt løypene før rittet begynner, og jeg blir like imponert hver gang. Jeg skjønner ikke at det er mulig å sykle rundt disse løypene. Terrenget er krevende både oppover og nedover. Selv er jeg glad jeg kan komme meg rundt uten sykkel. Det er en fascinerende idrett som er moro å se på. Her er det masse fart og spenning.

Terrengsykkel består av tre grener, rundbane, sprint og maraton. Maratonritt er godt kjent i Norge pga. grusrittene Birkebeinerrittet, Grenserittet og Nordsjørittet for å nevne noen. Internasjonalt er maratonrittene gjerne dobbelt så lange og inneholder mye mer teknisk terreng og høydemeter (enn rittene i Norge), siden det er en videreutvikling av rundbane. Det er derfor gjerne rundbanespesialister som preger disse rittene i store mesterskap. Det er ikke mer enn en uke siden vår egen Gunn Rita ble verdensmester akkurat i denne grenen. I 1996 ble Rundbanesykling en olympisk sport, og det er den eneste terrengsykkelgrenen som er en olympisk øvelse. UCI, det internasjonalt sykkelforbundet, har søkt om å få med sprint i OL 2016. [quote float=”right”]Det som er gledelig er at arrangørene av Norgescupen har hentet inspirasjon fra løypene i utlandet, og bygd flere spennende elementer i løypene her hjemme[/quote] Gunn Rita Dahle ble Olympisk mester i rundbane i 2004. Rundbane og maraton løypene inneholder forskjellig underlag, gjerne en blanding av skogsløyper, stier, samt noen få grus- og asfaltpartier. De siste årene har rundbane utviklet seg voldsomt. Rittene har blitt kortere, de tekniske kravene til utøverne har blitt veldig høye, og det er jevnere nivå i toppen. Det som er gledelig er at arrangørene av Norgescupen har hentet inspirasjon fra løypene i utlandet, og bygd flere spennende elementer i løypene her hjemme. Landslagsløperne er blitt mye mer synlig på Norgescup-rittene siden kvaliteten på både løyper og arrangementer ikke er noe dårligere enn internasjonalt. Det eneste forskjellen er at det er lettere å komme seg frem i konkurransene her hjemme i Norge pga, at det er bedre plass. I Verdenscup ritt kan det være over 100 utøvere som skal inn på en smal sti og da sier det seg selv at det er vanskelig å komme seg frem i feltet. Det er derfor viktig at utøverne drar ut i verden og samler seg UCI – poeng for å ”rykke” frem i start posisjon. Det er det de norske rytterne jobber med. Til helgen skal det arrangeres NM i terrengsykkel rundbane på Lillehammer, og det blir en spennende konkurranse. Senere i høst skal Norge arrangere Verdenscup på Hafjell og til neste år skal vi i Norge arrangere VM . [quote float=”left”]Senere i høst skal Norge arrangere Verdenscup på Hafjell og til neste år skal vi i Norge arrangere VM[/quote] Det er m.a.o. mye spennende som skjer i terrengsykkel sporten her i Norge for tiden. Det er derfor ekstra gøy å følge med på den økende interessen som denne sykkel grenen får. Håper alle disse arrangementene i Norge kan inspirere enda flere barn/unge av begge kjønn til å satse på denne fantastiske idretten.

 

Har du tenkt å starte med terrengsykling hva skal du da tenke på? Hvilken sykkel skal du velge? Hvor skal du sykle? mm, Her er det et utall av muligheter, men jeg tror det er lurt å kjøpe en sykkel som er bra for ditt bruk. En terrengsykkel (mountainbike) er en type sykkel som er utviklet spesielt for å sykle i ulendt og vanskelig terreng. De er oftest i størrelsene 21, 24 eller 27. Sykkelen har oftest grove dekk, demping og skivebrems.

Det er tre hovedgrupper:

  • Helstiv, udempet
  • Hardtail, sykkel med demping på gaffelen forand
  • Fulldemper, sykkel med demping på gaffel og på bakhjul

Når du har kjøpt deg en sykkel og skal starte opp med terrengsykling så er det nok lurt og starte med noen lette terreng parti, for så og mestre det før en avenserer. Her er det bare din fantasi og dine ferdigheter som begrenser. Har du lyst til å prøve deg i et rundbane ritt finnes det forskjellige cuper rundt i landet. Lykke til!!