Sitt riktig på sykkelen

Det er viktig å sitte riktig på sykkelen for å unngå skader. Vet du ikke hvordan du skal sitte så anbefaler jeg at du oppsøker noen som er gode på dette i nærheten av der du bor. Kanskje sportsbutikken som har solgt deg sykkelen kan hjelpe deg? En av de vanligste feilene som uerfarne sykelister gjør er at de presser knærne innover når de sykler. Mange tror at det er riktig fordi de ser at toppsyklistene fra for eksempel Tour the France gjør det. En slik stilling øker [quote float=”right”]Jeg anbefaler folk å bruke en god gammel tommelfinger regel. (Ben Clarsen) Når du sitter på setet og plasserer hælen på pedalen, skal foten være rett.[/quote] trykket i kneet og kan gi skader spesielt dersom en er utrent. Ideell sittestilling skal gi en rett linje gjennom ankel, kne og hofte

Still setet riktig: Det finnes flere tester på nettet der man kan regne ut avstand fra skrittet til ankelen, men det finnes en mye enklere og mer nøyaktig måte å gjøre det på. Formlene du finner på nett, er ikke pålitelige. Jeg anbefaler folk å bruke en god gammel tommelfinger regel. (Ben Clarsen) Når du sitter på setet og plasserer hælen på pedalen, skal foten være rett. Har du bøy i kneet, sitter du for lavt. Da øker risikoen for kneskader. Har du strekk i hoften for å nå ned, sitter du for høyt. Da er det lettere å få ryggskader.

Rett høyde på sykkel, det er  viktig at en kjøper se en sykkel som har rett størrelse i forhold til din lengde. Det er ikke bare og overta en sykkel fra en venn fordi du synes denne sykkelen er tøff. Skal du ha glede av sykkelen din er dette viktig. Jeg har ikke selv vært så nøye med[quote float=”left”] Vanlige mosjonister som bare sykler til og fra jobb, kan ha styret like høyt eller høyere enn setet. Her er det komfort som teller.[/quote] dette før, men i fjor kjøpte jeg meg en ny terrengsykkel fra Trek som var helt tilpasset meg. Og du verden for en fornøyelse det er å sykle på en sykkel som er god. Jeg synes det er kjempe moro å sykle som en variasjon til løping, padling og roing.

 

 

Hvor høyt skal styret være ? Det er mange individuelle variasjoner i sittestilling, men noen gode råd fra spesialistene er godt og ta med seg.

• Terrengsyklister: Det er vanlig å ha styret 0-5 cm lavere enn setet. Men for en vanlige terrengmosjonist trenger en ikke og ha det lavere enn 0-2 cm.

• Landeveissyklister har styret 5-10 cm lavere enn setet.

• Vanlige mosjonister som bare sykler til og fra jobb, kan ha styret like høyt eller høyere enn setet. Her er det komfort som teller.

Kilde: Ben Clarsen